Centralne banke Crne Gore i BiH stabilne tokom pandemije

Region

Centralne banke Crne Gore i BiH u uslovima pandemije očuvale su stabilnost, a likvidnost i solventnost na nivou sistema su zadovoljavajući, konstatovali su danas u Sarajevu guverneri Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i Centralne banke BiH Senad Softić.

Guverneri su razmijenili informacije o uticaju pandemije uzrokovane virusom korona na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

Sagovornicu su saglasni u ocjeni da svaku krizu, pa tako i ovu, treba iskoristiti za brže promjene na bolje, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Na sastanku je konstatovano da trend digitalizacije finansija, što često znači i povećanje efikasnosti finansijskih usluga, traje već neko vrijeme, ali ga je pandemija virusa korona značajno ubrzala.

Sagovornici su naveli da je novih tehnologija mnogo, ali da je važno osigurati da one doprinose dobrobiti stanovništva i održivom rastu.

Međusobna saradnja dvije centralne banke ocijenjena je izuzetno uspješnom i na bilateralnom i na multilateralnom nivou, budući da su centralne banke obje zemlje članice Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnog mora i Balkana, te holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u okviru kojih se razmjenjuju informacije o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama.

Guverneri su iskazali obostranu želju za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje između dvije monetarne institucije.