Na Zapadu ništa novo: Bogati su još bogatiji, a Bezos najbogatiji

Milioneri

Jeff Bezos četvrtu je godinu zaredom najbogatiji čovjek u svijetu, objavio je časopis Forbes. Osnivač Amazona ‘vrijedi’ 177 milijardi dolara, što je 64 milijarde više nego prošle godine zahvaljujući velikom rastu vrijednosti Amazonovih dionica.

Najviše je napredovao Elon Musk koji je lani bio tek 35. na listi s 24,6 milijardi dolara imovine. On je samo u proteklih godinu dana zaradio nevjerovatne 126,4 milijarde dolara i s ukupno 151 milijardom ‘se lansirao’ na drugo mjesto. Najviše to može zahvaliti 700-postotnom rastu cijene dionice Tesle.

Većinski vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) francuski tajkun Bernard Arnault bio je i ostao treći na listi, ali je i on gotovo udvostručio bogatstvo, na 150 milijardi dolara.

Četvrti je i dalje Bill Gates, osnivač Microsofta, sa 124 milijarde dolara.

Peti je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg s 97 milijardi, a slijedi ga najuspješniji svjetski investitor Warren Buffett s milijardom manje.

Osnivač Oraclea Larry Ellison vrijedi 93 milijarde dolara, dvojica osnivača Googlea Larry Page i Sergey Brin vrijede 91 odnosno 89 milijardi dolara, a prvih deset zaključuje indijski tajkun i najbogatiji Azijac Mukesh Ambani s 84,5 milijarde.

Najbogatija žena svijeta je vlasnica L’Oreala Francoise Bettencourt Meyers s 73,6 milijarde dolara i ukupno 12. na listi.

Desetorica najbogatijih vrijede 1,15 biliona dolara, što je za dvije trećine više nego prošle godine.

Sjedinjene Države i dalje imaju najviše milijardera, 724, ali ih Kina sustiže sa 698 milijardera. U Europi ih je 628.