Amerika zabranjuje bankama kupovinu ruskog duga

Svijet

Američki predsjednik Džo Bajden izdaće danas izvršnu naredbu kojom će vladu SAD ovlastiti da sankcioniše bilo koji sektor ruske ekonomije.

Takođe če moći i da zabrani američkim bankama učešće u kupovini državnih obveznica denominovanih u rubljama na primarnim tržištima, javlja Rojters.

Američke zajmodavce to, međutin, ne sprečava da ruski suvereni dug kupuju na sekundarnim tržištima, dodaje britanska agencija.

Tržišni eksperti, ekonomski stratezi i analitičari imaju podijeljena mišljenja o najavlljenoj finansijskoj ofanzivi Vašingtona protiv Rusije.

Analitičar Kristofer Grenvil, iz kompanije za ekonomska istraživanja TS Lombard u Londonu, procjenjuje da će sankcije na primarnom tržištu ruskih državnih obveznica (OFZ) uticati na to da kamata centralne banke bude za 50 baznih poena viša nego što bi inače bila.

“Sankcije su kalibrirane da budu ozbiljne, ali ne previše. Ozbiljne su jer to nije samo još jedna runda političkih sankcija usmjerenih protiv nekoliko zvaničnika ili kompanija sa crnih lista za koje niko nikada nije čuo, već su osmišljene da naštete Rusiji povećanjem troškova zaduživanja i slabljenjem rublje”, kaže Grenvil.

Dodaje, međutim, da će međunarodni investitori, pošto se sankcije odnose samo na primarnu emisiju, nastaviti da kupuju ruske državne dužničke hartije na sekundarnim tržištima.

Hasnain Malik, šef istraživanja tržišta kapitala u londonskoj Telimer grupi, smatra da američko ograničenje kupovina novog ruskog državnog duga “teško da je moćna kazna za ekonomiju koja ima fiskalni deficit ispod 1,0 posto i udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu manji od 20 procenata”.

„U najboljem slučaju, ovo je signal da SAD mogu da pojačaju svoje finansijske mjere protiv Rusije, a ovdje je sada malo toga što bi poljuljalo situaciju s investiranjem u Rusiju prije sankcija”, naveo je on, a prenosi Rojters.

Svjetske agencije su prenele da su SAD uvele nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i da su odlučile da proteraju 10 ruskih diplomata. Sankcije se odnose i na zabranu kupovine ruskog suverenog duga na primarnom tržištu posle 12. juna.

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Vašington, miješanje Moskve u američke izbore 2020. godine i sajber napadi za koji američka valda optužuje Rusiju.

Izvor: Bankar.rs