Indijska ekonomija bi mogla rasti brže od kineske

Svijet

Indija bi ove godine mogla preteći Kinu u privrednom rastu, i tako postati najbržerastuća ekonomija na svijetu, bar sudeći prema podacima konsultantske kuće GlobalData.

Ova kompanija očekuje da će rast indijske ekonomije u 2020. biti toliko oštar da će njen BDP do kraja godine zabilježiti porast od čak 9,7 odsto. Kineski rast bi u istom periodu trebalo da iznosi 8,6 procenata.

Ovo predviđanje bazirano je na podacima o nekoliko pokretača indijske ekonomije, od kojih se ključnim smatraju strane direktne investicije koje su stigle u ovu zemlju u proteklih nekoliko mjeseci. Osim njih, rastu indijske privrede trebalo bi da doprinese i državni paket finansijskih podsticaja vrijedan 266 milijardi dolara.

Kako piše Kvarc, kombinacija ovih uticaja, pada broja zaraženih i masovne vakcinacije ulivaju sasvim realističnu dozu optimizma. Dodatni podsticaj indijskoj ekonomiji trebalo bi da bude početak sezone festivala tokom koje značajno raste domaća potrošnja u ovoj zemlji. Sezona festivala počinje na ljeto. Tada rapidno raste potrošnja elektronike, rasvjete, ukrasa i zmajeva, ali i slatkiša. Tokom festivala male radnje skoro da dupliraju svoje promete, i to radnje iz raznih djelatnosti, pa čak i juveliri budući da se u tim mjesecima dešava i najviše prosidbi.

Međutim, Indija ne mora čekati do ljeta. Da je oporavak indijske ekonomije već započeo svjedoče i podaci o oporavku tržišta poslovnog prostora u ovoj zemlji, koje se vratilo na nivo pre korona krize već u poslednjem kvartalu prošle godine.