10 univerziteta koji su stvorili najviše milijardera

Living

Motivacione priče milijardera o svom prvom zarađenom dolaru koji ga je, uz urođeni njuh za biznis i, naravno, sreću odvela u klub svjetskih bogataša, izgleda da baš više „ne piju vodu“. Nova lista američkog magazina Forbes, čini se, ruši taj kliše.Njihova nova kompilacija podataka o bogatim – „10 univerziteta koji su stvorili najviše bogataša“ pokazuje da, uz sreću, njuh za biznis, treba steći i mnogo znanja i to u najboljim visokim školama na svijetu, kao kartu za ulazak u grupu najbogatijih.

Kao što se i moglo očekivati, država sa najviše univerziteta koji „proizvode“ milijardere su Sjedinjene Američke Države. Devet, od ukupno deset rangiranih univerziteta, je iz Amerike. Državljanstvo nekadašnjih studenata elitnih fakulteta koji su kasnije dobili epitet „milijarderi“ je raznoliko. Tu nisu zastupljeni samo državljani SAD, ima ih i iz Brazila, poput Žorhe Paolo Lemana (Jorge Paulo Lemann), Kolumbije (David Vélez), Bugarske (Vlad Tenev)…

Jedini Univerzitet koji je u grupi onih čije diplome nose najbogatiji ljudi na svijetu je državni univerzitet Mumbaj u Indiji. Među svojim bivšim studentima ima čak 20 milijardera sa Forbes liste, uključujući i Mukeša Ambanija (Mukesh Ambani), vlasnika konglomerata Reliance Industries i najbogatijeg čovjeka u Aziji.

Najviše milijardera među bivšim studentima imaju:

UNIVERZITET HARVARD (Kembridž, Masačusets)

Čak 29 sa Forbesove liste su alumni Harvarda. Od ovih 29 milijardera, njih 17 je pohađalo specijalizacije za sektor finansija i investicija.

Najistaknutija imena su Kameron i Tiler Vinklvos (Cameron, Tiler Vinklevoss) blizanci – bitcoin, Lojd Blankfajn (Lloyde Blankfein), bivši izvršni direktor Goldman Sachs, Stiv Balmer (Steve Ballmer), vlasnik Los Angeles Clippers i bivši direktor Microsoft, već pomenuti Brazilac Leman (Jorge Paulo Lemann), investicioni bankar.

UNIVERZITET U PENSILVANIJI (Filadelfija)

Među bivšim studentima ima 28 milijardera. Tu su dva Forbes „veterana“ – Donald Tramp (Donald Trump), doskorašnji predsednik SAD i Ilon Mask (Elon Musk), druga najbogatija osoba na svijetu.

Studenti ovog Univerziteta su i dvoje „novih“ Forbes milijardera koji su na listi najbogatijih ove godine debitovali – Lens Gokongvaj (Lance Gokongwei), izvršni direktor konglomerata JG Summit, i Geri Lauder (Gary Lauder), ulagač u rizične investicije.

UNIVERZITET STANFORD (Kalifornija)

I ovaj Univerzitet ima 28 milijardera. Izdvaja se kao Univerzitet u prvih 10 sa najviše novih milijardera na Forbes listi među svojim bivšim studentima.

Tu su studirali David Vélez (osnivač Nubank, koji se smatra najvrednijom digitalnom bankom na svijetu, Baidžu Bat (Baiju Bhatt) i Vlad Tenev (suosnivači Robinhood ), Džeri Jang (Jerry Yang), osnivač kompanije Yahoo…

UNIVERZITET JEJL (Nju Hejven, Konektikat)

Na Forbes listi je 21 milijarder bivši student Jejla. Među njima ima i dosta onih koji su bogatstvo naslijedili. Na primjer, ovde je studirao veliki broj članova porodice Mars, vlasnika poznate istoimene marke hrane i proizvoda za kućne ljubimce, ali i djeca investitora i naftnog magnata Lija Maršala Basa (Lee Marshall Bass).

Diplomu sa Jejla ima i vlasnik NBA ligaša Brooklyn Nets, Džo Sai (Joseph Tsai), izvršni direktor investicione kompanije Blackstone Stiven Švarcman (Stephen Schvarzman), suosnivač Pinteresta Pol Skjara (Paul Sciarra)…

UNIVERZITET U MUMBAJU

Među najbogatijima koji su završili neki od fakulteta na ovom Univerzitetu ima dosta nasljednika. To je slučaj i Mukeša Ambanija, direktora kompanije Reliance Industries, konglomerata koji se bavi naftom, gasom, petrohemijom i telekomunikacijama. Mukeš je naslijedio imovinu svog oca, zajedno sa bratom Anilom. Razlika između njih je ta što je Mukeš uspio da proširi svoje bogatstvo, što ga je i dovelo do desetog mesta Forbes liste za 2021. godinu.

UNIVERZITET KORNEL (Itaka, Njujork)

Analitičari magazina Forbes su izračunali da su 18 milijardera na njihovoj prestižnoj listi alumni Univerziteta Kornel.

Tu je bivši šef Citygroup – Sendi Vejl (Sandy Weill), Robert Smit (Robert F. Smith), jedna od najvećih figura u privatnom finansiranju, Dejvid Dafild (David Duffield), softveraš, suosnivač PeopleSoft.

UNIVERZITET JUŽNE KALIFORNIJE

Ovaj Univerzitet ima, među svojim bivšim studentima 15 predstavnika na Forbes listi milijardera za ovu godinu. Tu su i dva poznata imena filmske industrije – Džordž Lukas (George Lucas), kreator Ratova zvijezda i osnivač Lucasfilm, LucasArt i Industrial Light & Magic i Valter Sales (Valter Salles), brazilski filmski režiser čiji je film Centralna stanica nominovan za Oskara za najbolji strani film u 1998. godini.

MIT – MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY (Masačusets)

Analitičari magazina Forbes pronašli su da je 14 milijardera koji su alumni ovog Univerziteta. Trojica su ove godine „debitovala“ – Džon Ojler (John Oiler), izvršni direktor kompanije BeiGene, Sem Benkman-Frid (Sem Bankman–Fried), osnivač kompanija za kriptovalute Alameda Research i FTKS, i Majkl Sejlor (Michael Sailor). Tu su i Džim Simons (Jim Simons), matematičar, osnivač Renaissance Tehnologies Corporation, Dru Hjuston (Drew Houston), izvršni direktor Dropbox i drugi.

UNIVERZITET PRINSTON (Nju Džersi)

Ima među studentima 11 milijardera. Iako je na dnu vrha, ovaj Univerzitet ima najveću neto vrijednost (288,4 milijarde dolara), ako se sabere vrijednost bogatstva njegovih studenata – milijardera.

Među njegovim bivšim studentima je Džef Bezos (Jeff Bezos), trenutno najbogatija osoba na svijetu prema listi Forbes i njegova bivša supruga Makenzi Skot (MacKenzie Scott). Bogatstvo Bezos-Skot zajedno predstavlja 80 odsto ukupnog bogatstva milijardera sa Univerziteta Prinston.

Na ovom Univerzitetu studenti su bili i Bil Gejts (Bill Gates) i Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg), ali su kasnije odustali.

UNIVERZITET U KALIFORNIJI – BERKLI

Ovaj Univerzitet ima 11 milijardera među nekadašnjim studentima. Među njima su i dva nova milijardera sa Forbes liste 2021, a čije bogatstvo se vezuje za borbu protiv korone. Naime, i Timoti Springer (Timothy Springer) i Robert Langer svoje bogatstvo stekli su zahvaljući učešću u proizvodnji vakcine Moderna.

Tu je i Toni Sju (Tony Ksiu), izvršni direktor DoorDash, firme za dostavu hrane.