ECB optimistična u pogledu rasta Eurozone, kamate ostaju na postojećim nivoima

Evropska centralna banka (ECB) je odlučila da zadrži kamate na dosadašnjim nivoima – referentnu  na nula odsto, a kamatu na depozite kod komercijalnih banaka na minus 0,4 odsto.

Kao što se i očekivalo, Upravni savjet ECB je potvrdio svoju odluku da od aprila smanji program podsticaja kupovine državnih i korporativnih obveznice sa 80 milijarda eura, na 60 milijardi eura mjesečno, do kraja 2017. godine.

ECB je povećala procjene rasta ekonomije eurozone za ovu i narednu godinu.

– Evropska centralna banka sada očekuje rast eurozone od 1,8 odsto u 2017. godini i od 1,7 odsto u 2018. godini, u poređenju sa ranijom prognozom od 1,7 odsto i 1,6 odsto, respektivno – izjavio je Mario Dragi na konferenciji za medije održanoj nakon zasjedanja centralne banke.

Za 2019. godinu, ECB je zadržala prognozirani rast eurozone od 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Na jučerašnjem zasjedanju, ECB je i drastično povisila procjenu inflacije u eurozoni za ovu godinu, na 1,7 odsto sa ranijih 1,3 odsto.

Projekcija inflacije za 2018. godinu je podignuta na 1,6 odsto sa 1,5 odsto, a za 2019. godinu je zadržana na 1,7 odsto.

– Nedavni rast godišnje stope inflacije u eurozoni na 2,0 odsto, čime je premašen cilj ECB od nešto ispod 2,0 0dsto, posljedica je viših cijena nafte, a ne fundamentalnog napretka u ekonomiji – rekao je Dragi.

Prema njegovim riječima, inflatorni pritisci u eurozoni su još uvijek prigušeni, zbog čega nema razloga za početak ukidanja ECB-ovih podsticaja. (Agencije)