Forbs: Ditrih Matešiz najbogatiji vlasnik fudbalskog kluba

Milioneri

Savremeni fudbal  u vlasničkim strukturama broji sve više milionera i milijardera. Budući da je prerastao u jednu od unosnijih industrija današnjice, fudbal se ističe sa sve više ulagača. I to tajkuna.

Najaktualniji i javnosti najbliži vlasnici fudbalskih klubova katarski su emiri koji posjeduju Pariz Sen-Žermen, kao i arapski šeici koji su vlasnici Mančester Sitija.

Američki magazin Forbs sastavio je listu najbogatijih vlasnika svjetskih fudbalskih klubova za 2018. godinu.

Vodeći je Ditrih Matešic, gazda RB Lajpciga, austrijski milijarder hrvatskog porijekla i suosnivač kompanije Red Bul. Matešicovo bogatstvo procijenjeno je na oko 20,8 milijardi eura. Spada među trideset najbogatijih ljudi na svijetu.

Svojevremeno je ulagao u Formulu 1 i hokej, no veći dio novca investirao je u fudbalske klubove. Između marta 2005. i aprila 2006. godine otkupio je austrijski klub SV Austrija Salcburg i američki MetroStars. Oba su kluba kasnije preimenovana u Red Bull Salcburg i Njujork Red Buls pa u svom imenu i danas promovišu Matešicovu kompaniju popularnog energetskog pića.

Otkupivši Markranštatovu licencu 2009. godine, s RasenBolsport Lajpcigom – poznatijem kao RB Lajpcig – u nekoliko godina probio se od amaterskih njemačkih liga do Bundeslige i Lige šampiona.