Microsoft i Apple vrijede kao italijanski BDP

Tržište

Očekivanja o inflaciji i odgovori centralne banke na podatke o inflatornim pritiscima dobijaju veliku pažnju ove godine.

Tokom prošle nedjelje dobri ekonomski podaci nadjačali su zabrinutost zbog porasta cijena. Često primijećeni američki proizvodni PMI dostigao je novi rekordnih 62,6. S druge strane, PMI za uslužne djelatnosti blago je opao. Relativno velik broj novih nezaposlenih (411 000) donekle je ublažio strah od pregrijavanja američke ekonomije.

Trenutni podaci o inflaciji prilično su visoki. Posljednji podaci pokazuju osnovnu inflaciju od 3,4% u maju, koja ne uzima u obzir rast cijena hrane i energije u odnosu na prethodnu godinu.

Tržište je donekle umirio guverner Feda Jerome Powell, koji je tvrdio da je vjerovatnoća inflacije u stilu 70-ih vrlo mala. Berzu je takođe podstakla vijest od četvrtka da je Joe Biden uspješno preduzeo nove korake prema usvajanju infrastrukturnog podsticaja. Sjedinjene Države u sljedećih pet godina planiraju da ulože oko 1.200 milijardi dolara u infrastrukturne projekte.

Dva od tri glavna američka indeksa (S&P 500 i Nasdaq) dostigla su rekorde. Zahvaljujući rastu cijena dionica, Microsoft se pridružio Appleu u klubu kompanija čija je tržišna vrijednost veća od dva triliona dolara. Prevedeno, njihova tržišna vrijednost jednaka je bruto domaćem proizvodu cijele Italije.