Cijene nafte porasle, podršku pružio pad američkih zaliha

Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nivou od 51 dolara, poduprte službenim podacima iz SAD-a koji su pokazali veliki pad zaliha sirove nafte, a dodatno je trgovce ohrabrio znatno smanjeni saudijski izvoz u azijske zemlje

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,92 dolara. Juče je zaključila trgovanje u plusu 1,49 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 48,08 dolara. Juče je zaključio trgovanje u plusu 1,45 dolara.

Glavni pokretač tržišta su bile američke zalihe sirove nafte, koje su se prema službenim podacima američke vlade u prošloj nedjelji smanjile za čak 5,2 miliona barela. Time su službeni podaci potvrdili trend koji je u utorak naznačio izvještaj Američkog instituta za naftu (API).

OPEC i pojedini nezavisni proizvođači, uključujući Rusiju, odlučili su u prvoj polovini godine da smanje proizvodnju za gotovo 1,8 miliona barela dnevno kako bi smanjili prekomjerno snabdijevanje. Proizvodnja je smanjena prema dogovoru ali su izostale naznake značajnijeg smanjenja ponude budući da su proizvođači štitili mnoge ključne kupce, posebno u Aziji.

Nakon što je cijena barela krajem prošle nedjelje pala ispod 50 dolara za barel, proizvođači su ocijenili da moraju nešto preduzeti, tumače analitičari.

Tako je Saudijska Arabija izvijestila azijske prerađivače da će smanjiti isporuke prvi pua otkada je u januaru stupio dogovor o smanjenju proizvodnje. Saudijski Aramco smanjiće u junu pošiljke namijenjene azijskim kupcima za oko sedam miliona barela.

Članice OPEC-a sastaće se 25. maja kako bi razmotrile proizvodnu politiku u drugoj polovini godine a većina analitičara očekuje da će grupa nastaviti da smanjuje snabdijevanje do kraja godine.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 47,31 dolar, te je za 58 centi viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.