Globalna proizvodnja srebra pala, prvi put u 14 godina

Globalna proizvodnja srebra zabilježila je u 2016. godini pad, prvi u posljednjih 14 godina, pokazala je u četvrtak objavljena studija organizacije “Silver Institute”

Kako naglašavaju u Institutu, snabdjevenost tržišta srebra u prošloj godini bila je najslabija još od 1996. godine i ukupna ponuda srebra smanjena za 32,6 miliona unci.

Globalno iskopavanje srebra palo je 0,6 odsto u 2016. godini, na ukupnih 885,8 miliona unci. Veliki dio pada proizvodnje srebra posljedica je manjeg iskopavanja rude olova/cinka i zlata. Proizvodnja srebra u ova tri sektora pala je prošle godina za 15,9 miliona unci – navodi se u studiji.

Glavnina svjetske ponude srebra dolazi kao nusproizvod iz rudnika zlata i baznih metala, te rast ili pad u proizvodnji ovih metala ima veliki uticaj na proizvodnju srebra.

Studija je takođe, pokazala da je najveći pad proizvodnje srebra u 2016. godini zabilježen u Meksiku, zatim u Australiji i Argentini, što je djelimično nadoknađeno većom proizvodnjom u Centralnoj Americi i Aziji.

Prosječna cijena srebra porasla je 9,3 odsto u 2016. godini, što je prvi rast cijene još od 2011. godine, navodi se u studiji “Silver Institute”.

Prosječna cijena srebra za prošlu godinu iznosi 17,14 dolara po unci, i 28 odsto je viša nego 2007. godine, kada je unca srebra koštala 13,38 dolara, u prosjeku.

Analitičari Thomson Reuters-a prognoziraju prosječnu cijenu srebra u 2017. godini na 18,70 dolara po unci.

Posljednjih mjesec dana tržište srebra bilježi pritisak na strani prodaje, izgubivši većinu dobitaka ostvarenih na početku godine. Na Comex berzi, cijena srebra, za isporuku u julu, u petak je iznosila 16,32 dolara po unci.