Cigarete sve skuplje, prihodi sve manji

Zbog novog poskupljenja cigareta za oko dvadeset feninga po kutiji, i to na polovini godine, negodovali su građani širom BiH

Kompanija Philip Morris je podigla cijene, a to je prihvatila Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Pobuna građana nije ni blizu pobuni legalnih proizvođača duvana. Baš je Philip Morris, zajedno sa još pet proizvođača, državu upozorio da leganom tržištu duhvana prijeti kolaps, jer, zbog sadašnje akcizne politike, crno cvjeta iz dana u dan.

Duvanske kompanije tvrde da bi, ukoliko se cigarete budu dodatno opterećivale, dugoročno mogli da zatvore pogone.

– Želimo da vam skrenemo pažnju na alarmantan pad državnih prihoda zbog rasta ilegalne trgovine duhanskih proizvoda, što BiH stavlja u sam evropski i svjetski vrh. Takođe, ukazujemo vam i na to da se u ovoj i dolazećim godinama očekuje pad prihoda i legalne prodaje duvanskih proizvoda, sve to zbog postojećih odredaba Zakona o akcizama – navode kompanije.

Prihod od prodaje cigareta, samo za prva tri mjeseca ove godine, pao je za pet miliona maraka, iako su akcize na duvan u januaru povećane za 15 feninga. Da nešto ne štima, i da bi dodatnih 15 feninga akciza na duvan, namijenjenih Fondu zdravstvenog osiguranja dodatno pogoršalo situaciju, slažu se i ekonomisti.

– Zbog sivog tržišta, koje se sad procjenjuje na između 37 i 40 posto, gubimo 500 miliona godišnje. Takođe, kada pogledate da je od 2011. do 2016. akcize su se povećale 93 posto, a prihod porastao samo 11 posto, to odmah govori i objašnjava da bi nešto trebalo korjenito da se promijeni – kaže ekonomski analitičar Svjetlana Cenić.

Uprkos svim analizama, kurs se, po svemu sudeći, neće mijenjati. Iz Vlade tvrde da bi tih novih 15 feninga povoljno uticalo na zdravlje građana, i dovelo do povećanja prihoda, i da je to potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija. Ekonomisti kažu – želje su jedno, realnost nešto sasvim drugo.

– Kada je situacija ekonomska domaćinstava na tako niskom nivou, plaćati tako visoku cijenu duvana, cigareta, je tehnički nemoguće. Vi nemate pet maraka, pet maraka je maltene kilo mesa. Dakle, sasvim je normalno da je pad prodaje cigareta – pojašnjava ekonomista Zoran Pavlović.

Legalni proizvođači cigareta su zato dostavili svoje prijedloge povećanja akciza. Umjesto godišnjeg povećanja od 7,5 maraka na hiljadu cigareta, predložili su povećanje od tri i po marke, kao i smanjenje proporcionalne akcize za četiri procenta do 2020. godine.