Upoznajte milijardere koji su sebi smanjili plate za 90 odsto

Milioneri

U aprilu su Vlad Tenev i Baiju Bat, dvojica osnivača kompanije Robinhood Markets Inc., smanjili svoje zarade za 90 odsto, na 34.248 dolara.

Njihova plata – jednaka godišnjoj zaradi srednjeg američkog radnika u 2019. godini – samo je još jedno naklonjenje stava ove firme da “demokratizuje” finansije za sve.

Robinhood Markets Inc. je, inače, finansijska servisna kompanija iz Kalifornije, koja je u 2020. imala skoro 1.300 zaposlenih. Vlad Tenev je bugarsko-američki milijarder, dok je Bat indijskog porijekla.

Obojica posjeduju neto vrijednost od najmanje milijardu dolara, prema “Bloombergovom” indeksu milijardera. U svojim srednjim tridesetim postigli su izvanredan uspjeh, a inače su nekada bili cimeri na Stenfordu. Spremaju se da “pokupe” još na stotine miliona dolara od silnih nagrada za kapital, vezanih za ciljeve cijena akcija.

Njihovo bogatstvo, piše američka agencija, predstavlja nagli, mada trnovit uspjeh Robinhood Markets Inc.-a, platforme za trgovanje koju su pokrenuli 2013, kako bi zadovoljili zahtjeve investitora početnika. Kompanija je brzo rasla tokom perioda pandemije, ali ranije ove godine bilo joj je potrebno hitno finansiranje, kako bi se izborila sa padom broja korisnika.

Prihodi u prvom kvartalu porasli su na 522 miliona dolara sa 128 miliona dolara za isti period prošle godine, pokazao je novi izvještaj. Robinhood Markets Inc. takođe otkriva da ima oko 18 miliona aktivnih korisnika.

Mogao bi da vrijedi čak 40 milijardi dolara na IPO-u, zasnovanom na trgovanju na sekundarnom tržištu, rekao je u martu analitičar “Bloomberga”, Dejvid Riter. To ostavlja mogućnost da njihova sreća bude nekoliko puta veća, nakon što akcije počnu trgovati na berzi Nasdaq.