Nastavljen pad cijena mlijeka u svijetu

Cijena mlijeka i mliječnih proizvoda na aukcijskoj prodaji preko novozelandske platforme “GlobalDairyTrade” pale su drugi put zaredom, spustivši se na najniže nivoe od polovine oktobra prošle godine

GlobalDairy indeks, koji prati kretanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda na polumjesečnim aukcijama, pao je 6,3 odsto, a prosječna cijena proizvoda je iznosila 3.512 US dolara po toni.

Cijena referentnog, punomasnog mlijeka u prahu pala je 12,4%, 2.782 US$/t, dok je najviše, 15,5%,pala cijena obranog mlijeka u prahu i trgovalo se za 2.118 dolara po toni.

Rast cijene, 1,2%, zabilježio je maslac, na 4.653 US$/t, dok je maslac u prahu poskupio 8,4%, na 1.846 dolara po toni.

Pad cijena, na aukciji održanoj 7. marta, posljedica je povećane ponude proizvoda, prvenstveno od vodećeg svjetskog proizvođača, novozelandske kompanije “Fonterra”, kažu analitičari.

Global Dairy Trade (GDT) je globalna platforma za trgovinu mlijekom i mliječnim proizvodima, koju je 2008. uspostavio novozelandski proizvođač Fonterra. Preko GDT trguje više od 600 ponuđača iz 90 zemalja širom Evrope, SAD, Indije, Australije i Novog Zelanda. Iako to nije u svijetu jedina platforma za trgovanje mlijekom, svakako je najznačajnija i u velikoj mjeri određuje kretanja na drugim svjetskim tržištima. (Gdeinvestirati)