Cijene nafte porasle više od 10 odsto

Svijet

Cijene nafte na svetskom tržištu prošle nedjelje su porasle za više od 10 odsto, što je njihov najveći nedjeljni skok u više od godinu dana jer je zbog uragana Ida zatvoren veliki dio proizvodnje nafte u Meksičkom zalivu.

Cijena barela na londonskoj berzi skočila je prošle nedjelje 11,5 odsto, na 72,7 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 10,3 odsto na 68,75 dolara.

Najveći nedjeljni skok cijena od juna prošle godine, čime su nadoknađeni svi gubici od prethodne nedjelje, kada su cijene pale oko 9 odsto, najviše je posljedica zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zalivu zbog opasnosti od uragana Ida, piše portal Seebiz.

Naftne kompanije počele su u četvrtak da evakuišu radnike sa platformi, a u petak je bilo ugašeno već 59 odsto proizvodnje u meksičkom zalivu.

U zalivu se proizvodi 17 odsto američke sirove nafte i 5 odsto prirodnog plina, a uz obalu je smešteno više od 45 odsto ukupnih američkih rafinerijskih kapaciteta.

– Trgovci energentima podižu cijene nafte, predviđajući poremećaje u proizvodnji u Meksičkom zalivu, ali i zbog sve raširenijih očekivanja da bi se OPEK+ mogao oduprijeti zahtjevima za povećanjem proizvodnje, s obzirom na uticaj delta soja na potražnju za sirovom naftom u posljednje vrijeme, tumači Edvard Moja iz OANDA-e.

Vašington je nedavno pozvao Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njene saveznike predvođene Rusijom da povećaju proizvodnju kako oporavak svietske ekonomije od koronakrize ne bi došao pod znak pitanja.

OPEK+ trebao bi da se sastane 1. septembra i razgovarati o proizvodnoj politici.

Podršku cenama pružio je prošle nedjelje i pad vrijednosti dolara prema korpi valuta jer to znači da je nafta jeftinija za imatelje ostalih važnijih svjetskih valuta.

Nedjelju dana prije cijene su oštro pale jer se sve više država u svijetu suočava s rastom broja novozaraženih kovidom-19, zbog čega ograničavaju putovanja u nastojanju da suzbiju širenje pandemije.

Zbog toga se trgovci plaše slabljenja potražnje za gorivom, nakon što je cijelog ljeta rasla.