Kineska maloprodaja raste dosta sporije nego što se očekivalo

Svijet

Kineska maloprodaja porasla je u augustu razočaravajućih 2,5 posto u odnosu na prošlu godinu, jer se zemlja suočila s najgorom epidemijom Covida-19 od početnog širenja početkom 2020.

Podaci o potrošnji potrošača, koje je objavio Nacionalni zavod za statistiku, znatno su ispod predviđanja rasta od 7 posto analitičara koje je anketirao Reuters.

Rast industrijske proizvodnje takođe je bio nešto ispod očekivanja, povećan za 5,3 posto u augustu u odnosu na predviđanja rasta od 5,8 posto.

Ulaganje u osnovna sredstva za prvih osam mjeseci ove godine poraslo je 8,9 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazali su podaci.

Kontinentalna Kina kontrolisala je krajem jula izbijanje visokozarazne varijante delta soja virusa do sredine augusta. Pod pekinškom politikom “nulte tolerancije” vlasti su uvele ograničenja putovanja i lokalna zatvaranja unutar zemlje tokom većeg dijela ljetnih praznika.

“Teško je da se maloprodaja vrati na rast prije Covida u skladu sa strategijom nulte tolerancije. Koliko će se vlada držati strategije zavisi od omjera vakcinacije i efikasnosti vakcine. U ovoj fazi čini se da će se kreatori politike držati strategije nulte tolerancije bar prije Olimpijskih igara koje dolaze u februaru”, rekao je Larry Hu, glavni kineski ekonomista u Macquarieu, prenosi Klix.ba.

Brojke za prošli mjesec takođe se upoređuju s višom bazom nego u prvoj polovini godine, jer je Kina već prošlog ljeta uglavnom izašla iz vrhunca pandemije koronavirusa.

Portparol Nacionalnog zavoda za statistiku Fu Linghui istakao je da se nakon pada usljed pandemije maloprodaja vratila na rast u augustu 2020.

Dodao je da su se “neke velike kompanije za nekretnine susrele s nekim poteškoćama u procesu proizvodnje i poslovanja te je potrebno promatrati uticaj na cijelu industriju”.

Kineske vlasti pokušale su ograničiti špekulacije na tržištu nekretnina. Ova industrija zajedno sa srodnim industrijama poput građevinarstva čini više od četvrtine nacionalnog BDP-a, procjenjuje Moody’s.

Ulaganja u razvoj nekretnina od januara do augusta porasla su za 10,9 posto u odnosu na prošlu godinu, usporavajući za 0,3 procentna poena u odnosu na stopu rasta u prvih sedam mjeseci ove godine, objavio je Zavod za statistiku.

Najnoviji ekonomski podaci također pokazuju da je potrošnja povezana s nekretninama i dalje slaba, rekao je Bruce Pang, rukovodilac istraživanja makroekonomije i strategija u kineskoj renesansi. On je ukazao na nisku prodaju namještaja i građevinskih i dekorativnih proizvoda te kućanskih aparata u augustu, kojima je prošlog mjeseca prodaja opala za 5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pang je rekao da, s obzirom na pad prodaje automobila i utjecaj Covida, ukupno usporavanje rasta maloprodaje prošlog mjeseca ne mijenja općenito oprezan stav njegove kompanije o kineskom potrošačkom tržištu u drugoj polovini ove godine.

Stopa nezaposlenosti u gradovima ostala je nepromijenjena od jula na 5,1 posto u augustu, dok je stopa za radnike od 16 do 24 godine blago pala na 15,3 posto.