ECB pojačala tempo kupovine imovine kako bi se brže oporavila od koronakrize

Eurozona

Evropska centralna banka (ECB) objavila je u četvrtak da je pojačala tempo kupovine imovine kako bi osigurala povoljne uslove finansiranja koji bi, uz vakcinisanje protiv covida 19, trebalo da podrže oporavak ekonomije od koronakrize.

Vakcinacija stanovništva i predviđeno postupno ublažavanje mjera suzbijanja pandemije podupiru očekivanja čvrstog oporavka privredne aktivnosti u ovoj godini, poručila je čelnica ECB-a Kristin Lagard na konferenciji za medije nakon sjednice upravnog vijeća ECB-a, prenose agencije.

Ona je ipak izrazila zabrinutost zbog kontinuirano visokog broja slučajeva koronavirusne zaraze u 19-članoj eurozoni i strogih mjera zatvaranja radi suzbijanja pandemije, ocijenivši da će oni ograničiti ekonomske aktivnosti u kratkoročnom razdoblju.

Upravno vijeće ECB-a je potvrdilo postojeće kamatne stope, ukljućujući ključnu kamatnu stopu od nula odsto i negativnu kamatnu stopu od 0,5 odsto na depozite banaka.

Potvrdili su i da će nastaviti da kupuju obveznice u sklopu kriznog programa PEPP, ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura, sve dok ne zaključe da je koronakriza završena, najkraće do kraja marta iduće godine.

Navode i da su na početku drugog kvartala intenzivirali tempo kupovine imovine, kao što su i bili najavili na sjednici u martu, budući da žele da spriječe rast troškova finansiranja.

“To nije poželjno u razdoblju u kojem je očuvanje povoljnih uvjeta financiranja i dalje nužno kako bi se ublažila neizvjesnost i poduprlo povjerenje”, objasnili su.