Keš više nije favorit ni u zemlji u kojoj ga obožavaju

Valuta

Beskontaktno plaćanje ili digitalno plaćanje već je bilo u porastu prije pandemije koronavirusa. Fintech startupovi na tržištima u razvoju kao i na razvijenim tržištima, bilo da se radi o Velikoj Britaniji, SAD-u, Africi ili Azijsko-Pacifiku, mijenjali su bankarsko i finansijsko okruženje ogromnom brzinom. Pandemija je samo podstakla prilagođavanje digitalnog plaćanja u većini dijelova svijeta, uključujući Njemačku.

Njemačka je bila poznata po ljubavi prema gotovini. Međutim, od početka pandemije, upotreba gotovine značajno se smanjila. Prema podacima Net-a, procenat beskontaktnog plaćanja u regionu DACH (Njemačka, Austrija i Švajcarska), prije pandemije iznosio je 44 posto, međutim sada je u Njemačkoj ovaj procenat na 77 posto. Brojke su znatno veće za Švajcarsku i Austriju.

Drugo istraživanje koje je u junu  2021. provela Institucija Euro Card System sa sjedištem u Frankfurtu otkrilo je da je 60 posto od 1.200 ispitanika radije vršilo  plaćanje kreditnim ili debitnim karticama na blagajni. Prije nekoliko godina, ovi bi podaci bili iznenađujući za mnoge. Što se promijenilo? Čini se da je sve posljedica pandemije virusa korona. Gotovina je se našla u sjenci kao način plaćanja u većini dijelova svijeta kako bi se zaustavilo širenje virusa. Pretpostavlja se da je to strah od kontaminacije, koji je natjerao Njemačku da promijeni željeni način plaćanja. Istrađivanje sugeriše ni da provlačenje kartice u supermarketu takođe nije najsigurnija opcija, jer bi i to mogao biti način zaraze. Najbolja opcija je plaćanje telefonom ili putem digitalnih novčanika.

S godinama je porast broja pametnih telefona i e-trgovine potaknuo usvajanje digitalnih plaćanja u cijelom svijetu. Evropa će ove godine vidjeti svjedočiti porastu digitalnog plaćanja. Prema podacima koje je objavio Finaria.it, digitalna plaćanja u Evropi će 2021. porasti za 28,3 posto, dostigavši ​​nevjerovatnih 1,17 biliona dolara. Prema Statisti, digitalna plaćanja u Evropi samo će se dodatno povećati i predviđa se da će do 2025. porasti za 775 milijardi dolara.

Izvor: Iinternationalfinance