Majkrosoft pretekao Epl, postao najvrednija svjetska kompanija

COMPANY

Microsoft je pretekao Apple po tržišnoj kapitalizaciji i postao najvrednija svjetska kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, pošto je izvještaj o poslovanju američkog proizvođača ajfona iznevjerio očekivanja.

Na trgovanju na Vol stritu do 10:30 časova po istočnoameričkom vremenu, Microsoft je imao tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 2,45 biliona dolara, dok je Appleova iznosila oko 2,41 biliona dolara, javlja CNBC.

Apple je izvijestio u četvrtak uveče da je periodu jul-septembar, što je četvrti kvartal u kompanijskoj fiskalnoj godini,ostvario prihode u iznosu od 83,4 milijarde dolara zbog problema u lancu snabdijevanja. Na Vol stritu se predviđalo da će iznositi 84,3 milijarde.

Glavni izvršni direktor Applea Tim Kuk je rekao da je manjak prihoda procijenjen na šest milijardi dolara, i da očekuje da će se problemi u lancu snabdijevanja pogoršati u tromjesečju oktobar-decembar.

Mada je Appleova prodaja ajfona porasla za 47 posto u odnosu na prethodnu godinu, i ona je podbacila u odnosu na očekivanja analitičara.

S druge strane, Microsoft je ovih dana objavio da je ostvario za 22 posto veće prihode tokom svog prvog fiskalnog kvartala u odnosu na isti period prošle godine, što je bio najbrži rast od 2018. godine.

Microsoftove akcije su na današnjem prepodnevnom trgovanju skočile za skoro 47 posto, dok su Appleove porasle za oko 11 procenata.

Apple je prva kompanija na svijetu koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1,0 bilion dolara 2018. godine, i prva koja je probila nivo od 2,0 biliona dolara lani..

Microsoft je prošle godine uspio na kratko da nadmaši Apple po tržišnoj kapitalizaciji, pošto je pandemija izazvala haos u lancima snabdijevanja, a u junu ove godine je dostigao tržišnu vrijednost od 2.000 milijardi dolara nakon što je prvi put u pet godina objavio prvo veliko ažuriranje svog Windows programa, navodi CNBC.