Mtel o padu vrijednosti dionica: Kratkotrajna reakcija na berzi

COMPANY

Mtel kao većinski vlasnik Telekoma Srpske se oglasio nakon što se jučer na Banjalučkoj berzi desio pad vrijednosti dionica Telekoma Srpske za 21 posto.Kako su saopćili, Telekom Srpske je jedina telekomunikaciona kompanija u Evropi i jedina kompanija u regionu koja od 2007. godine isplaćuje čitavu neto dobit u obliku novčane dividende.

„Ovaj način isplate ne samo da je jedinstven i neobičan za telekomunikacije, nego i sve druge djelatnosti. Poređenja radi, posljednjih 12 mjeseci racio isplate dividende u Telekomu Austrija je 29 posto, BH Telecom je isplatio 55 posto zarade po dionici, a ukupan prosjek za branšu iznosi ispod 40 posto“, tvrde.

Sa druge strane, Mtel, kako su istakli, skoro dvije decenije isplaćuje dividendu na nivou 100 posto. Od kada je većinski vlasnik Telekoma Srpske postao Telekom Srbija (Mtel), isplaćeno je po osnovu dividende 1,2 milijarde KM, što ga čini, kako su konstatovali, apsolutnim liderom na našim prostorima.

„Zato se i akcije Mtela smatraju najsigurnijim ulaganjem na tržištu. Od 2019., kada počinje ozbiljan investicioni ciklus, rastu i prosječne godišnje investicije koje iznose rekordnih 165 miliona KM. Shodno tome, a u želji da poslovanje uskladimo sa svjetskom praksom, a dioničarima omogućimo dalji rast njihovih ulaganja, upravni odbor Telekoma Srpske donio je odluku da se dio dobiti za prošlu godinu prebaci u neraspoređenu dobit i na taj način povećaju kapaciteti za dalje investicije i rast akcija i vrijednosti kompanije“, objasnili su.

Zbog toga su, kako su ukazali, trenutno isplatili polugodišnju dividendu za prvih šest mjeseci. Ocijenili su da ovakav potez može imati samo pozitivan učinak na poslovanje, a eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cijena dionica nastaviti da raste.

„Mtel je kao i 2022., i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabilježio rast korisnika. Stoga smo se fokusirali na poteze kojim ćemo omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmjerimo u dalje investicije i rast“, dodaju.

Da su potezi Mtelove uprave usmjereni ka dodatnom razvoju i rastu vrijednosti kompanije, osim, kako su saopćili, dosadašnjih uspjeha, potvrđuje i struka.

„Stav ekonomista je da je odluka mudra i da se njome dioničarima daje dodatna sigurnost da će se očuvati stabilnost poslovanja, s obzirom na to da nijedna svjetska kompanija ne isplaćuje stoprocentnu dividendu, naročito ne tokom investicionog ciklusa i da je to jedina racionalna i odgovorna odluka“, dodaju.

Primjenom nove prakse u isplati dividende će još više, kako su naveli u Mtelu, povećati rentabilnost poslovanja, a kroz transformaciju dividende u dionice rasta otvorile bi se nove mogućnosti za kompaniju i napravila dodatna vrijednost.