Kinesko rješenje za tržište nekretnina “može izazvati haos”

Svijet

Analitičari upozoravaju da stroža pravila za zaduživanja lokalnih vlasti i investitora u Kini značila pojačan rizik od nelikvidnosti. Takođe naglašavaju da će pojačan nadzor zvaničnog Pekinga vjerovatno “donijeti više štete nego koristi” privredi ttamošnjih provincija, prenosi South China Morning Post (SCMP).

Neki domaći ekonomisti su, u rijetkim kritikama centralne vlade Kine, ocijenili novu politiku Pekinga kao previše oštru, kao i da će vjerovatno zbog njih lokalne vlasti da jedva “sastavljaju kraj s krajem”.

U tamošnjoj javnosti su time otpočele rasprave o kineskom obračunu tekućih dugova i bilansa imovine lokalnih vlasti, pošto su domaći ekonomisti napali pooštrenja uslova za zaduživanje i prodaju imovine na nivou provincija.

Ekonomisti tvrde da je to nepotreban potez, čime je Komunističkoj partiji Kine upućena rijetka oštra kritika uoči godišnjeg skupa partijskog rukovodstva na kom će se utvrđivati dalji pravc razvoja kineske ekonomije.

Pomoćnik predsjednika i glavni ekonomista Banke China International Žu Gao ističe da nova pravila za zaduživanje može da rezultira padom investicija u infrastrukturu i nekretnine, što može značajno da pogorša privredni zastoj.

“(Nove oštre mjere) ne mogu zaista ublažiti makroekonomske rizike, ali će umjesto toga vjerovatno primorati kinesku privredu da se odrekne svojih posebnih prednosti i napusti važan mehanizam ekonomskog rasta”, upozorio je Žu.

Njegova poziv na opreznost razotkriva sve veće sumnje u kineski drastične mere usled smanjenja građevinske industrije, kao i sporijih investicija u infrastrukturu, zbog čega je kineski BDP u trećem kvartalu pao na 4,9 odsto.

Stopa rasta prihoda od trgovine zemljištem je na lokalu usporio na 8,7 odsto u prvih devet mjeseci ove godine, u poređenju sa rastom od 67,1 odsto u periodu od januar do februar 2020. godine, prema zvaničnim statistikama.

“Kineskoj privredi trenutno je i dalje potrebna određena stopa rasta”, naveo je u dopisu prošle nedjelje Ren Zeping, glavni ekonomista Soochov Securities i bivši glavni ekonomista Evergrandea.

On je pozvao vladu u Pekingu da uloži više u novu infrastrukturu, ali i u razvoj električnih vozila, informacione tehnologije i projekte digitalne ekonomije.

Ova kritika dolazi pre Centralne ekonomske radne konferencije (Central Economic Work Conference) Komunističke partije Kine, za koju se očekuje da će se održati sljedećeg mjeseca kako bi se potvrdili kineski ekonomski prioriteti za 2022. godinu.

“Ono što je strašnije od kratkoročnog ekonomskog usporavanja je narušavanje temelja dugoročnog uspjeha Kine”, upozorio je Žu u svojoj pisanoj izjavi.

Smanjivanje finansijskog rizika bio je jedan od tri ekonomska prioriteta koje je postavio kineski predsjednik Si Đinping pre četiri godine.

To je dovelo do ispitivanja skrivenog duga lokalnihvlasti , a kinesko državno rukovodstvo je takođe uvidelo porast cijene nekretnina kao prepreku svom cilju ekonomskog razvoja zemlje.

Regulatorne mjere su ublažena tokom pandemije, ali je Peking naknadno preokrenuo politički pravac nakon što je pritisak na ekonomski rast popustio u prvoj polovini godine.

Iako su postojali rizici korišćenja instrumenata za finansiranje infrastrukturnih projekata, i u težnji preteranog oslanjanja na prodaju zemljišta radi povećanja cijena kuća, oni zajedno su bili “izvodljiv i održiv poslovni model” za pokrajinske vlade, tvrdi je Žu, i napominje je da bi dobici od aukcija zemljišta mogli pomoći u pokrivanju troškova ulaganja u infrastrukturu.

Naglasio je da je ta kombinacija bila važno sredstvo za brzi rast Kine tokom posljednjih 30 godina i da je pomogla da država postane “infrastrukturni gigant”, upozoravajući da država ne bi trebalo da se odrekne ovog modela.

Guan Ćingjou, glavni ekonomista i predsjednik Rushi finansijskog instituta, je upozorio da će sektor nekretnina vjerovatno pretrpjeti težak udarac u odsustvu političke podrške, sa više nedostataka koji će vjerovatno izazvati dodatne probleme za privredu.

On očekuje “veliku prekretnicu” 2022. godini jer neuspjeh u sektoru nekretnina „ne bi bio mala stvar“, napisao je u postu na Weibo-u prošle nedjelje.

Izvor: Novaekonomija.rs