Ne zaustavlja se pad vrijednosti turske valute: Jedan dolar iznosi 10,5 lira

Valuta

Nastavljen je pad vrijednosti turske lire – trenutno jedan dolar iznosi više od deset lira. Turski predsjednik Erdogan ne odustaje od snižavanja kamatne stope uvjeren da je to način da se zaustavi pad vrijednosti valute.

Erdogan je obraćajući se parlamentarcima izjavio da će se nastaviti boriti za snižavanje kamatne stope. Prema pisanju američkog poslovnog portala Bloomberg, nadležni su pod njegovim pritiskom snižavali ovu stopu, a što je za posljedicu imalo znatan pad vrijednosti lire.

“Ja i oni koji brane kamatne stope ne možemo biti na istom putu. Sa građana ćemo skinuti teret kamatnih stopa”, poručio je turski predsjednik ponovivši da su visoki troškovi zaduživanja glavni uzrok inflacije.

Govoreći o tome da intenzivno vrši politički pritisak na rad Centralne banke, odgovorio je da ova finansijska institucija nezavisno donosi odluke. Međutim, kako je naveo Bloomberg, nekoliko zaposlenih u banci je ostalo bez posla zbog nepoštivanja njegovih odluka. Sahap Kavcioglu je četvrti guverner Centralne banke od 2019.