Čarobnjak iz Vestvuda koji je znao šta znači uspjeti

Milioneri

Ako potražite definiciju riječi ’uspeh’ u nekom od uglednijih rječnika, primijetićete nešto zajedničko, a to je da se u svakoj podrazumijeva materijalna strana, bilo da je u pitanju sticanje bogatstva, dobrih ocjena, poena, uglavnom nečega što se može izmjeriti, prebrojiti.

Da li je to uspeh?

Džon Vuden je kao i mnogi prije i posle njega, pokušao da ponudi svoju definiciju uspjeha i to kao penzionisani košarkaški trener i profesor, pisac i savjetnik. Na jednom od svojih poznatijih predavanja o uspjehu i pobjeđivanju, rekao je:

„Najvredniju lekciju koju sam naučio od svog oca bila je da se nikada ne trudim da budem bolji od drugih i da uvjek učim od drugih.

Budi najbolji što možeš, to je pod tvojom kontrolom, govorio mi je. Ako se upetljaš u stvari gdje nemaš kontrolu, to će ti donijeti štetu i nećeš dati svoj maksimum tamo gdje je sva kontrola tvoja.

I, tako sam ja posle očevih savjeta, profesorskog i trenerskog iskustva i mnogo toga proživljenog došao do svoje definicije uspjeha:

To je onaj mir koji se postiže samo kroz samozadovoljstvo iz znanja da si se potrudio da uradiš najbolje što možeš, najbolje što si sposoban da uradiš. Mislim da je to istina. Uspjeh je kada u jednoj situaciji daš najbolje od sebe.

Drugi o tome ne mogu da sude. To je nešto kao karakter ili reputacija.

Vaša reputacija je ono kako vas drugi vide. Vaš karakter je ono što vi zaista jeste i on je mnogo važniji od toga kako vas drugi vide i šta misle o vama.

Ko može od čovjeka tražiti više ako on da sve od sebe? Kako mi se čini, dati sve od sebe nije daleko od pobjede. Ako se redovno trudite da radite najbolje što možete, rezultati će biti kakvi treba da budu i nije nužno da će biti kako ste željeli. I, budite strpljivi. Strpljenje će vam uvjek trebati.

Ne kukaj, ne prigovaraj, ne nalazi izgovore. Samo uradi kako to najbolje umiješ, naučio me je otac i to i danas primjenjujem“.

Džon Vuden ili ’Čarobnjak iz Vestvuda’ kako su ga zvali, živio je 100 godina i za života je inspirisao mnoge, a i danas se sve više rado citira kada se priča o uspjehu i pobjedi.

Izvor: Bonitet.com