Na tržište automobila stiže novi igrač: Nudi rekordno 10-godišnju garanciju

Automobil

Vijetnamski proizvođač automobila Vinfast namjerava da dođe u Evropu, a jedna od polaznih točki za uspjeh biće 10-godišnja garancija. Rijetko ko je znao za Vinfast prije nekoliko mjeseci. Ipak, isti taj Vinfast potvrdio je da želi da pokrene vlastitu proizvodnju u Njemačkoj.

Na CES-u u Las Vegasu Vinfast ne samo da je predstavio ukupno pet novih električnih crossovera, već je potvrdio i da intenzivno traži proizvodnu lokaciju u Njemačkoj gdje želi da pokrene vlastitu proizvodnju od 2025. godine.

Automobilska grana vijetnamskog Vingroupa već je imala svoj veliki nastup na sajmu automobila u Los Angelesu gdje je predstavila i novo sjedište u Sjevernoj Americi kao i dva potpuno nova električna SUV-a VF e35 i VF e36, piše Revija HAK.

Vijetnamci su svojevremeno proizvodili motorne skutere za svoje domaće tržište, a zatim su 2018. dodana dva modela Vinfast Lux A 2,0 i Lux SA 2,0 pod rukovodstvom bivših GM menadžera, a oba su modela nastala na platformama starijih BMW-a serije 5 i X5.

Ovaj proizvođač automobila osnovan je tek 2017. godine i trebao bi osvojiti svijet u sljedećih nekoliko godina s proizvodnim pogonima u Vijetnamu, SAD-u i Njemačkoj. Vinfast je na CES-u potvrdio da će se u budućnosti oslanjati isključivo na električne automobile.

Dizajn Vinfastovih automobila potpisuje Pininfarina. U Evropi Vinfast želi samo direktnu online prodaju za nova električna vozila, a vjerovatno i za električne skutere. Vozila će nakon kupovine biti dostavljana kupcu, dok će tehničari takođe dolaziti kod kupca na servis i pokušavati da riješe problem na licu mjesta.