Oporavlja se tržište mobilnih telefona, Samsung broj 1

Mobilni

Posle sušne 2020. godine globalno tržište mobilnih telefona je prošle godine napokon stalo na noge, a najveći rast prodaje na njemu zabilježili su Apple, Xiaomi, Oppo i Vivo.

Rast prodaje je širom svijeta bio primetan ali se njegove stope razlikuju u izveštajima različitih analitičkih kuća. Tako Counterpoint Research objavljuje da je u 2021. prodaja mobilnih telefona porasla za četiri odsto na 1,39 milijardi ovih uređaja, dok iz IDC-a kažu da je taj rast iznosio 5,7 odsto odnosno 1,35 milijardi. Očigledno im se podaci o broju prodatih telefona razlikuju godinama unazad.

Ipak, obije kompanije su saglasne da je rasta bilo ali je u drugom dijelu prošle godine došlo do usporavanja u isporuci novih telefona zbog nestašice sirovina.

Najviše telefona, 271 milion, prodao je Samsung koji je zabilježio rast pošiljki od šest odsto. Odmah iza južnokorejske kompanije našao se američki Apple koji je isporučio 237,9 miliona svojih uređaja, a slijedio ga je kineski Xiaomi sa 190 miliona prodatih telefona, što je najveći rast među svim kompanijama, od 31 odsto.

Na četvrtom mjestu po broju prodatih telefona (143 miliona) našla se još jedna kineska kompanija – Oppo – sa rastom od 28 odsto. Peto mjesto zauzela je takođe kineska kompanija Vivo sa 131,3 miliona prodatih telefona (rast od 21 odsto).

Izvor: Android Police