Džonson: “Mogli bismo da blokiramo ruske kompanije na berzi…”

Svijet

Britanija bi mogla da blokira ruske kompanije u prikupljanju kapitala na Londonskoj berzi i da razotkrije njihovu imovinu i vlasništvo koje imaju u Londonu i drugdje, ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu – izjavio je britanski premijer, Boris Džonson.

“Ono što radimo je targetiranje određenih ruskih banaka, ruskih kompanija kako bi se obezbijedilo preduzimanje koraka, i čak preduzimanje daljih koraka otkrivanjem fasada ruske imovine bilo u ovom gradu ili negde drugdje, kao i fasada kompanija u ruskom vlasništvu” rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Dodao je da paket mjera “takođe obuhvata preduzimanje koraka za sprječavanje ruskih kompanija da prikupljaju kapital na londonskom finansijskom tržištu”, ocjenivši da je riječ o “veoma, veoma teškom paketu”.

Džonson je naveo da, iako je uočio neke znake otvaranja za diplomatsko rješenje sa Rusijom oko Ukrajine, najnoviji obavještajni podaci o tome šta se dešava na terenu i dalje nisu ohrabrujući. Britanija, Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi saveznici upozorili su da će smjesta uvesti teške ekonomske sankcije Rusiji ako dođe do bilo kakve invazije.

Rusija kaže da ne planira invaziju i da se dio njenih vojnih jedinica vraća u svoje baze nakon završene vojne vježbe. Britanija je, inače, prošle nedjelje donijela novi zakon koji joj omogućava da uvede šire sankcije nego što je ranije mogla ruskim pojedincima i privrednim subjektima, za koje utvrdi da destabilizuju Ukrajinu ili podržavaju rusku vladu.