Bajić: Problem je slobodno formiranje cijena goriva u BiH

BUSINESS KLUB

Slobodno formiranje cijena goriva predstavlja poseban problem u BiH, koja je zavisna od uvoza nafte i naftnih derivata, rekao je Milovan Bajić, moderator završenog panela o uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, koji je održan u Trebinju u okviru Samita energetike.

Bajić je rekao novinarima prije panela da su cijene goriva za kratko vrijeme porasle više nego duplo, te da su na ovom panelu pokušali da od kolega iz regiona čuju iskustva, kao i šta se može očekivati u budućnosti u smislu snabdijevanja tržišta BiH.

Bajić, direktor “Krajinapetrola”, naveo je da je situaciju u ovoj oblasti dodatno zakomplikovala ukrajinska kriza.

Vesna Krstić iz Sjeverne Makedonije rekla je novinarima da u toj zemlji nema krize kada je riječ o snabjevenosti gorivom, da ga ima dovoljno, ali da su cijene previsoke.

“Cijene naftnih derivata zavise od berzanske cijene. U Sjevernoj Makedoniji formirana je savjetodavna komisija koja će uskoro predložiti mjere u smislu smanjivanja cijena ukoliko je moguće”, rekla je Krstićeva.

Zaključci Samita energetike planirani su za 16 časova kada će zvanično biti i završen.

Podsjećamo, treći “Samit energetike Trebinje 2022” (SET), koji je otvoren 16. marta i zatvara se danas, okupio je gotovo sve čelne ljude elektroprivreda iz regiona, a u deset odvojenih panela učestvovalo je oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona.

Kapital/Srna