Alitalia otišla u stečaj da bi izbjegla bankrot

Najveća italijanska aviokompanija Alitalia otišla je u stečaj da bi izbjegla bankrot, a Vlada Italije odobrila joj je pozajmicu od 600 miliona eura kako bi mogla da radi dok se ne pronađe novi kupac

Upravni odbor Alitalije, koja je otišla u stečaj drugi put u deset godina, saopštio je da nije imao drugi izbor nego da zatraži postavljanje stečajnog upravnika pošto su zaposleni odbacili plan restrukturiranja koji bi omogućio nove investicije.

Odbor je saopštio da takav ishod zahtjeva reorganizaciju kompanije kako bi se omogućile planirane investicije od dvije milijarde eura, manjinskog akcionara, kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i konzorcijuma italijanskih investitora koji ima 51 odsto vlasništva Alitalije.

Italjanska vlada postavila je tri stečajna upravnika koji će voditi Alitaliju tokom šestomjesečnog perioda reorganizacije.

Upravni odbor Alitalije ranije je izrazio „duboko žaljenje“ zbog odluke zaposlenih koji su glasali protiv prijedloga za restrukturiranje, koji je uz posredovanje vlade postignut u pregovorima sindikata i menadžmenta kompanije i koji je predviđao ukidanje manjeg broja radnih mjesta i manje smanjenje plata od prethodno planiranog.

Alitalija, kojom još uvijek upravlja Etihad, i dalje ističe da se letovi odvijaju po planu.

Alitalia je izgubila na značaju kada je evropsko tržište u oblasti avionskog saobraćaja liberalizovano, pošto nije izdržala konkurenciju aviokompanija s niskim cijenama letenja. (Beta)