Njemačke željeznice potpisale ugovor o snabdijevanju vjetroenergijom

Tehnologija

Njemačke željeznice su najveća železnička kompanija u Evropi, zahvaljujući kojoj u toku godine oko dvije milijarde ljudi stigne do svog krajnjeg odredišta.

Odnedavno su odlučile da svoje poslovanje uprave ka višem stepenu korišćenja obnovljivih izvora energije. S tim ciljem su i potpisale ugovor o opskrbljivanju preduzeća energijom vjetra.

Ugovor koji su Njemačke željeznice sklopile sa energetskim kompanijama Innogy SE i RWE Supply & Trading garantuje im petogodišnje snabdijevanje čistom energijom iz vjetroelektrane u Sjevernom moru, od koje će dobijati kapacitet od 25 megavati. To je otprilike jednako snazi četiri vetrenjače, odnosno osam odsto od ukupne proizvodnje vjetroelektrane snage 295 megavati.

Njemačke željeznice tvrde da više od 57 odsto svojih energetskih potreba zadovoljavaju energijom čistog porijekla što ih čini njenim najvećim potrošačem u zemlji. Takođe najavljuju da će do 2038. godine njihov energetski miks biti u potpunosti utemeljen na niskougljeničnim izvorima.

“Tokom narednih nekoliko godina, ugovore na bazi fosilnih goriva ćemo po njihovom isteku neprestano zamjenjivati obnovljivom energijom”, kazao je Torsten Šein, izvršni direktor energetskog sektora željezničke kompanije iz Njemačke.