Foxconn planira radnike zamijeniti robotima

Tajvanska kompanija Foxconn, proizvođač iPhone-a i mnogih drugih elektronskih uređaja, planira da veliku većinu svojih radnika zamijeni automatizovanim tehnologijama proizvodnje.

Dai Jia-peng, generalni menadžer Foxconn-ovog komiteta koji je zadužen za ovaj zadatak, kaže da kompanije ima plan od tri faze kako bi automatizovala svoje fabrike u Kini, koristeći software i robote poznatije kao Foxbots.

Prva faza uključuje zamjenu posla koji je ili opasan ili podrazumijeva ponavljajući radnje koje ljudi ne vole da rade. Druga faza uključuje povećavanje efikasnosti poboljšanjem linija proizvodnje da bi se smanjio broj grešaka robota koji se upotrebljavaju. Treća i posljednja faza znači automatizovanje cijelih fabrika sa minimalnim brojem radnika koji bi bili zaduženi za proizvodnju, logistiku, testiranje i inspekciju kaže Jia-peng.

Kompanija je saopštila prošle godine da je sebi postavila zadatak da 30 odsto njenih fabrika u Kini bude automatizovano do 2020. godine. Za sada proizvode oko 10.000 Foxbotova godišnje, a svaki ovaj robot može se koristiti da zamijeni ljudsku radnu snagu.

Problem može praviti kineska vlada koja podstiče zapošljavanje. U oblastima kao što su  Chengdu, Shenzhen, i Zhengzhou, lokalne vlade su donirale milijarde dolara u bonuse, energetske ugovore, javnu infrastrukturu Foxconna kako bi kompanije mogla da se proširi.

Do 2015. godine Foxconn je brojao 1,2 miliona zaposlenih, što ga čini jednim od najvećih poslodavaca na svijetu.  Više od milion tih radnika živi i radi u Kini, čestu o kampusima koji liče na male gradove.