Nova akvizicija Fajzera vrijedna više od pet milijardi dolara

Akvizicije

Fajzer upotpunjava svoj portfolio i to proizvođačem ljekova za krvne bolesti Global Blood Therapeutics. Posljednju u nizu akvizicija realizovana je ugovorom vrijednim 5,4 milijarde dolara u borbi protiv potencijalnog usporavanja potražnje za proizvodima za suzbijanje Covid-19, jer se broj oboljelih smanjuje.

Fajzer je saopštio da će platiti 68,50 dolara po akciji, što predstavlja premiju od 7,3 odsto na zatvaranje akcija Global Blood-a u petak i premiju od 42,7 odsto na zatvaranje u četvrtak, prije nego što je Wall Street Journal objavio da je Fajzer u naprednim pregovorima o preuzimanju kompanije.

Kompanija je uživala u porastu prodaje bez presedana od globalnog uvođenja vakcine protiv Covid-19, razvijene uz BioNTech. Prodaja je, međutim, počela da usporava od prošle godine. Ali uz novac od prodaje vakcine protiv Covid-19, Fajzer je u potrazi za akvizicijama koje bi mogle donijeti milijarde godišnje prodaje do kraja decenije.

U maju je Fajzer izdvojio 11,6 milijardi dolara za proizvođača ljekova protiv migrene Biohaven Pharmaceutical Holding , a nedavno je realizovao i ugovor vrijedan 6,7 milijardi dolara za kupovinu Arena Pharmaceuticals.

Kupovinom Global Blood Therapeutics, Fajzer će povećati svoj posao liječenja rijetkih bolesti lijekom Oxbryta.

Oxbryta je prvi put odobren 2019. za liječenje bolesti srpastih ćelija kod pacijenata starijih od 12 godina, a prošle godine u decembru i za mlađe pacijente.

Bolest srpastih ćelija je nasljedni poremećaj krvi koji pogađa oko 70.000 do 100.000 ljudi u Sjedinjenim Državama. Oralni lijek je donio 55,2 miliona dolara prodaje kompaniji u prvom kvartalu 2022.

Akcije Global Blood-a porasle su za 4,5 odsto nakon objave ugovora.