Kuba odobrila strana ulaganja u trgovinskom sektoru

Svijet

Kubanska vlada je saopštila je da će odobriti strana ulaganja u veleprodaju i maloprodaju kako bi otklonila hronične nestašice u zemlji.

“Zbog oštrih restrikcija s kojima se borimo, strana ulaganja u veleprodaju i maloprodaju, uz državnu regulaciju, omogućiće proširenje ponude stanovnicima i pridonijeti oporavku domaće industrije”, objavio je u utorak na Twitteru ministar ekonomije Alejandro Gil.

Kubanska vlada će ipak zadržati monopol u vanjskoj trgovini.

Sve dosad su strana ulaganja na Kubi bila moguća samo u proizvodnji dobara, u uslugama i u nekim sektorima poput hotelijerstva.

Nakon novih mjera veletrgovine će moći da budu u stopostotnom vlasništvu privatnih ulagača, ali će trgovine na malo i dalje poslovati po mješovitom ekonomskom modelu koji je na snazi na ostrvu, u kojem država neizostavno ima udio.

Kubanski trgovinski sektor, pod državnom kontrolom, ima velikih teškoća u privlačenju strane valute i u snabdijevanju. Tako su Kubanci prisiljeni da čekaju u dugim redovima kako bi za kubanski pezos kupili namirnice i osnovne potrepštine u državnim trgovinama gdje je ponuda vrlo ograničena.

Trgovine u kojima se može plaćati dolarima otvorene su se 2019. Ponuda je tamo uglavnom šira, ali su se posljednjih mjeseci police ispraznile zbog nestašice.

Takva situacija ide na ruku trgovini na crno i podstiče inflacijsku spiralu. Prošle godine cijene u maloprodaji porasle su za 70 odsto na godišnjem nivou, pokazuju službeni podaci.

Kubanska vlada je još u avgustu 2021. odobrila osnivanje malih i srednjih privatnih preduzeća, prekinuvši 52-godišnji državni monopol.

Socijalistička ostrvska zemlja na Karibima trenutno prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u posljednjih trideset godina koju pogoršavaju pandemija i embargo koji su joj prije šezdeset godina uvele Sjedinjene Države.