Ovaj moćni blok daće više novih milionera od Zapada

Svijet

Broj milionera u zemljama grupe BRICS doživjeće značajan porast u sljedećoj deceniji, što će doprinijeti najvećem porastu bogatstva u bilo kojoj međudržavnoj organizaciji na svijetu, pokazuje izvještaj konsultantske firme Henley & Partners.

Predviđa se da će se broj milionera u zemljama BRICS-a, koje mjereno paritetom kupovne moći sada čine 31,7 posto globalnog BDP-a, četvrtinu globalne ekonomije i 40 posto svjetske populacije povećati za 85 posto u sljedećih 10 godina.

Moćna grupacija BRICS okuplja pet velikih država i privreda u razvoju: Kinu, Brazil, Južnu Afriku, Rusiju i Indiju, kojima su se lani pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Saudijska Arabija. Za članstvo je u međuvremenu  apliciralo još nekoliko država.

– Predviđanje od 85 posto povećanja broja milonera za BRICS biće najveći rast bogatstva u bilo kojem bloku ili regiji na globalnom nivou – rekao je Andrew Amolis, analitičar u New World Wealthu za CNBC.

Poređenja radi, očekuje se da će grupa G7 povećati broj milionera za 45 posto u sljedećih deset godina. G7 je koalicija naprednih svjetskih država, a čine je Kanada, Francuska, Japan, Italija, SAD, Velika Britanija i Evropska unija.

– BRICS izaziva svjetski poredak i uspostavlja se kao moćan suparnik G7 i drugim međunarodnim organizacijama – rekao je glavni partner iz Henley & Partnersa, Dominic Volek, prenosi Tportal.