FT: Evropske banke obnovile trgovinu ruskim obveznicama

Banke

Nekoliko velikih evropskih banaka odlučilo je da slijedi primjer Wall Streeta dopuštajući klijentima ponovo trgovanje ruskim državnim obveznicama, izvijestio je Financial Times (FT), pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Švajcarski UBS, britanski Barclays i njemačka Deutsche Bank ponovo dozvoljavaju klijentima prodaju ruskih obveznica koje posjeduju, nakon sličnih poteza američkih banaka JPMorgan, Bank of America, Jefferies i Citigroup, navodi se u tekstu.

Druge evropske banke, uključujući Credit Suisse i HSBC, zasad se suzdržavaju od ponovnog ulaska na rusko tržište duga zbog niskog praga tolerancije rizika, rekli su FT-u izvori upoznati s njihovim aktivnostima.

Prema izvorima londonskog poslovnog dnevnika, odluke o ponovnom pokretanju trgovanja ruskim obveznicama nisu motivisane nastojanjem da se zaradi na ponovnom otvaranju ovog tržišta, već namjerom da se klijentima omogući smanjenje njihove izloženosti, a u skladu s pravila o sankcijama, prenosi Russia Today.

U julu je Ministarstvo finansija SAD-a objavilo smjernice koje dopuštaju američkim bankama da olakšaju kliring i transakcije s ruskim hartijama od vrijednosti ako to pomaže američkim vlasnicima ruskih obveznica da ih se postupno oslobode.

Prije toga većina američkih i evropskih banaka prestala je raditi s ruskim hartijama od vrijednosti nakon što su vlasti uvele zabranu transakcija s ruskom imovinom u sklopu ekonomskih sankcija protiv Moskve.