EIB će koristiti Ethereum za izdavanje digitalnih obveznica

Banke

Evropska investiciona banka (EIB) koristiće blokčejn tehnologiju za izdavanje dvogodišnjih digitalnih obveznica.

Blumberg saznaje da će EIB koristiti kriptovalutu Ethereum za registraciju digitalnih novčanica u vrijednosti od 100 miliona eura.

Investiciona banka Evropske unije angažovala je Goldman Saks grupaciju, Banko Santander i Societe Žerenal da se bave prodajom.

Ethereum u posljednje vrijeme privlači sve više pažnje. Na primjer, najveća svjetska berza finansijskih derivata CME Grup pokrenula je terminske poslove Iter fjučurs u februaru, prenosi Jutarnji list.

Ako EIB i drugi finansijski giganti počnu izdavati isplate na Ethereumu, moglo bi doći do masovnog usvajanja.

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin lagard nedavno je izjavila da bi Evropska unija mogla da digitalni euro dobije do 2025. godine, pod uslovom da ta zamisao najprije dobije podršku članica eurozone koje imaju svoje predstavnike u upravnom dijelu ECB.

Član izvršnog odbora ECB Fabio Paneta poručio je zastupnicima Odbora Evropskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) da digitalni euro može biti uspješan samo ako zadovoljava potrebe i očekivanja građana.

“Za učesnike javnog savjetovanja pokazalo se da su najvažnije odlike digitalnog eura privatnost, sigurnost i široka upotrebljivost”, rekao je član uprave ECB Fabio Paneta članovima Evropskog parlamenta.