Kripto-hakeri ove godine pokrali više od tri milijarde dolara

Svijet

Chainalysis je podijelio statistiku hakerskih napada u kripto-svijetu. Glavne su mete bile centralizovane mjenjačnice, dok je u posljednje vrijeme sve veći naglasak i na decentralizovanim mjenjačnicama. Zanimljivo je da ovaj mjesec prema broju hakerskih napada i njihovih aktivnosti prednjači.

Iako smo tek na polovini oktobra, dosad je u 11 različitih hakerskih napada s DeFi protokola ukradeno oko 718 miliona američkih dolara.

Četiri hakerska napada koja su se dogodila prije nedjelju dana uključivala su Rabby Wallet, QANPlatform, Temple DAO i Mango Markets. Najveći od ova četiri bilo je hakovanje DeFi protokola Mango Markets baziranog na Solaninoj mreži, u kojem je ukradeno oko 115 miliona dolara.

Po svemu sudeći, 2022. će prema broju hakerskih napada preteći prošlu godinu koja je bila rekordna s više od tri milijarde dolara štete.

Istorijski gledano, prvi i možda jedan od najznačajnijih kripto-hakerskih napada dogodio se 2011. godine. Riječ je o Mt. Gox kripto-mjenjačnici čije je sjedište bilo u Tokiju. U tom trenutku je imala oko 70 odsto ukupnog svjetskog prometa kripto-valutama. Kada je berza hakovana, ukradeno je bitcoina u vrijednosti od 8,75 miliona dolara. Iako je berza obećala da će poboljšati svoje sigurnosne mehanizme, pretrpjela je još jedan napad 2014. godine. Tog puta je napad bio mnogo veći. Ukradeno je gotovo 850.000 bitcoina (615 miliona dolara). Ako ove brojke stavimo u današnje okvire, jasno će nam biti da su iznosi s današnjeg stajališta mnogo veći.