Digitalizacija osiguravača jedna od glavnih tema DORS

BUSINESS KLUB

Digitalizacija sektora osiguranja u Republici Srpskoj, te benefiti koji donosi taj proces biće jedna od tema predstojećih prvih Dana osiguranja u RS koji se održavaju 27. i 28. oktobra u Banjaluci.

Centralni događaj prvog DORS-a koji organizuje Udruženje društava za osiguranje Privredne komore RS će biti konferencija pod nazivom “Izazovi u sektoru osiguranja u doba globalne neizvjesnosti” na kojoj će učešće uzeti eminentni stručnjaci u oblasti osiguranja iz zemlje i regiona, kao i predstavnici osiguravajućih društava.

U okviru konferencije biće održan i poseban panel posvećen digitalizaciji sektora pod nazivom “Digitalizacija sektora osiguranja kao nužan uslov razvoja u postpandemijskom periodu”.

Kako su pojasnili organizatori, savremeni način poslovanja u svim sektorima, a posebno u oblasti finansija, podrazumijeva digitalizovan proces izdavanje polisa, ali i prijavu i obradu nastalih šteta

Takođe napominju da je činjenica da se sektor osiguranja u Republici Srpskoj nalazi u početnoj fazi kada je u pitanju digitalizacija i automatizacija svih procesa, a kroz planirani panel, žele da sagledaju različita iskustva iz regiona.

Dani osiguranja su zamišljeni kao događaj koji će omogućiti razmjenu znanja, iskustava, poslovnih ideja, kao i ostvarivanje novih poslovnih kontakata. DORS  će takođe omogućiti i “opušteniju” formu razmjene mišljenja tokom druženja koje je predviđeno.

“Na konferenciji ćemo pokušati pronaći rješenja za aktuelne izazove sa kojima se susreću društva za osiguranje. Dakle, u trenutku dok se još nismo oporavili od pandemije COVID-a, ponovo smo izloženi možda i većim izazovima uslovljenim, prije svega,  ratom u srcu Evrope. Inflacija, nedostatak energenata, migracije, kao i  tektonske geopolitičke promjene, imaju izuzetno velik uticaj i na poslovanje u ovoj oblasti. Digitalizacija kao način unapređenja poslovanja već dugo nije stvar izbora, već neizbježna promjena postojećih poslovnih modela”, navode organizatori.