Investicija njemačkog giganta od pola milijarde KM za vjetroelektrane

Energija

Milionska investicija u Bosanskom Grahovu sve je izvjesnija, a njemački gigant koji u toj opštini planira da gradi vjetropark započeo je ispitivanje brzine vjetra i na trećoj lokaciji, što, prema riječima čelnika te lokalne zajednice, znači da mogu očekivati koji kilovat više.

Vjetropark u toj lokalnoj zajednici gradiće njemački gigant “njpd Europe GmBH” preko svoje poslovnice “Vjetroelektrane dah planine” iz Mostara.

Investicija je teška pola milijarde maraka, a prvi kilovati struje iz tog vjetroparka očekuju se za pet godina, što će u lokalni budžet na godišnjem nivou donijeti dodatnih blizu milion maraka.

Načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran rekao je za “Glas Srpske” da će u četvrtak imati sastanak sa njemačkim investitorom.

– Stub za mjerenje brzine vjetra su postavili na još jednoj lokaciji jer su dosadašnja ispitivanja pokazala da je vjetar kod nas brži nego u Hrvatskoj i dalje u okruženju – istakao je Đuran i naglasio da je opština investitoru dala dozvolu i za ispitivanje zemljišta.

Đuran je pojasnio da se mjerenja vrše na različitim pojasevima jednog brda.

– Vjerujem da će, ukoliko se i na tom mjestu potvrdi da je brzina vjetra zadovoljavajuća, investitor proširivati vjetropark – kazao je Đuran naglasivši da su za sada svi parametri u korist Bosanskog Grahova.

On je podsjetio da je godišnji budžet Bosanskog Grahova 2,4 miliona maraka i da će zahvaljujući vjetroparku od naknade na godišnjem nivou obezbjeđivati blizu milion maraka, što će u velikoj mjeri napuniti lokalnu kasu i otvoriti vrata novim investicijama i ulaganjima.

Osim u Bosanskom Grahovu, poslovnica njemačkog giganta gradiće vjetropark i u Glamoču, gdje su već ranije istakli da će ova investicija biti svojevrsna finansijska injekcija za lokalnu zajednicu.

Investitor je obećao da će u toku gradnje i svih ostalih radova angažovati domaću radnu snagu, što je takođe veliki plus za ove lokalne zajednice.

Njemačka firma “wpd Europe GmBH” prošle godine je najavila izgradnju četiri vjetroparka na području Livanjskog kantona. Osim dva za koja je koncesija odobrena, najavljena je i izgradnja dva vjetroparka na području Livna. Riječ je o jednom od vodećih svjetskih proizvođača obnovljivih izvora energije. Ovaj globalni gigant ima vjetroelektrane u 30 zemalja širom svijeta.