Ko je najveći kupac zelene energije?

Energija

Tehnološki gigant Amazon uložio je u 26 projekata vezanih za proizvodnju solarne i energije iz vjetra kako bi dijelom i sebi obezbijedio snabdijevanje održivom energijom.

Uređaji i postrojenja u koje je Amazon investirao nalaze se širom svijeta, od Australije, preko Amerike, pa sve do Velike Britanije. Potencijal Amazonovih ulaganja nije mali – ovi projekti će proizvoditi 3,4 gigavata električne energije.

Cilj kompanije je da isporučuje 18 miliona megavata “zelene” energije na godišnjem nivou što bi bilo dovoljno za napajanje 1,7 miliona američkih domaćinstava, ali i da dobar dio ove struje iskoristi za sopstveno poslovanje.

Amazonu je, naime, potrebna značajna električne energije za funkcionisanje kompanijinih kancelarija, ali i data centara, koji su ogromni potrošači struje.

Amazon je inače sebi postavio cilj da do 2040. godine postane karbonski neutralna kompanija, što smatra da bi mogao postići detaljno osmišljenom tranzicijom, čiji element je i prelazak na korišćenje isključivo energije iz obnovljivih izvora.

Taj cilj kompanija bi, sa ovom investicijom, mogla da ostvari već u 2025. godini.