Huawei ne mari za sankcije SAD, povećao prihode

Industrija

Prihodi kineske telekomunikacijske kompanije Huawei Technologies uvećani su za 24,4 posto u prva tri kvartala 2019. godine, na 610,8 milijardi juana (86 milijardi dolara).

Huawei je u istom periodu isporučio više od 185 miliona pametnih telefona, što je za 26 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u saopštenju kompanije koja je na “crnoj listi” američke vlade, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kineska kompanija je u augustu saopštila da, iako će efekt američkih trgovinskih ograničenja biti blaži nego što se prvobitno predviđalo, prihodi njenog odjeljenja za proizvodnju pametnih telefona bi mogli da opadnu za gotovo 10 milijardi dolara u ovoj godini.

Huawei je najveći svjetski proizvođač opreme za telekomunikacione mreže i drugi najveći proizvođač pametnih telefona.

Prodaja sistema

Izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei predložio je prošli mjesec prodaju 5G sistema te kineske kompanije zapadnim kompanijama kako bi se pozabavile zabrinutošću SAD-a i drugih zemalja u vezi s tehnologijom Huaweija.

Ren je rekao da bi kupac imao slobodu da “promijeni i kod softvera”.

Time bi bilo omogućeno rješavanje bilo kakvih mana ili skrivenih opcija bez uplitanja Huaweija, rekao je Ren u intervjuu za Economist i New York Times, prenio je Tanjug.

Iz Huaweija su uporno odbacivali tvrdnje da bi njihova 5G tehnologija omogućila kineskoj Vladi da špijunira ili poremeti telekomunikacijske sisteme drugih zemalja.