Saudijska ekonomija snažno rasla i izvan naftnog sektora

Svijet

Aktivnost u saudijskom nenaftnom sektoru ponovo je porasla na kraju 2022. godine, iako nešto blaže nego u novembru, oslonjena na potražnju, posebno u uslužnom sektoru, pokazalo je u utorak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u nenaftnom privatnom sektoru pao je u decembru za 1,6 bodova u odnosu na novembar kada je dosegnuo najviši nivo u sedam godina i iznosio je 56,9 bodova, pokazuje istraživanje koje za S&P Global izrađuje Riyad Bank.

Vrijednosti iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti.

– Podizanje kamatnih stopa amortizirao je snažan rast koji bi u 2022. trebao biti blizu devet posto – ističe u izvješću glavni ekonomist Riyad Banka Naif Al-Ghaith.

Podršku rastu pružila je snažna potražnja, posebno u uslužnom sektoru, a Riyad Bank izdvaja i više novih narudžbi iz ostalih zemalja u regiji Perzijskog zaljeva, prenosi Seebiz.

Istraživanje obuhvaća oko 400 kompanija u prerađivačkoj industriji, građevinskom i uslužnom sektoru, maloprodaji i veleprodaji. Saudijska Arabija nastoji smanjiti ovisnost o proizvodnji nafte, a najviše se oslanja na turizam, poljoprivredu i transport.

Kompanije su u decembru povećale broj radnika kako bi učinkovitije poslovale, a podaci pokazuju najviše otvorenih novih radnh mjesta od početka 2018. godine.

I Saudijska Arabija muku muči s visokim troškovima uvoza i inputa, a kompanije prebacuju dio tereta na klijente.

U novoj godini rast cijena trebao bi usporiti i pratiti globalne trendove gdje inflacija popušta pod pritiskom viših kamatnih stopa i oporavka nabavnih lanaca.

– Sve u svemu, podaci za decembar signaliziraju kontinuirani rast (aktivnosti) u četvrtom tromjesečju i optimistična predviđanja za novu godinu – sažeo je rezultate istraživanja glavni ekonomist Riyad Banka.

– Zato bez oklijevanja prognoziramo da će (saudijski) nenaftni BDP u 2023. porasti više od četiri posto – dodao je Al-Ghaith.