Poznati proizvođač automobila mijenja ime

AUTO

Najstariji južnokorejski proizvođač automobila prošle je godine dobio novog vlasnika, a sada planira i promjenu imena.

Kompanija SsangYong Motors mijenja ime u KG Mobility. Ssangyong koji je ranije bio u vlasništvu kompanije Mahindra & Mahindra, kupila je KG Group prošle godine. Sada novi vlasnici žele da potpuno preimenuju ovu marku automobila.

Kako navode svjetski mediji, predsjednik KG Grupe Kwak Jae-sun, potvrdio je da će marka Ssangyong biti preimenovana u “KG Mobility” kasnije ove godine, a svi njeni proizvodi će dobiti KG logo.

Jae-sun je potvrdio da će ubuduće svi Ssangyong automobili izlaziti pod imenom KG. Nakon što promjena imena dobije zeleno svjetlo, kompanija će proći kompletnu marketinšku obradu, uključujući novi logo brenda i korporativni identitet.

Mediji prenose da ova promjena imena signalizira potencijalni pomak u poslovnoj strategiji brenda sa tradicionalnog proizvođača automobila na kompaniju za mobilnost.

Ssangyong trenutno posluje na nekoliko međunarodnih tržišta poput Australije i Evrope. Južnokorejska marka je prvobitno osnovana 1954. godine, a prva vozila marke Ssangyong došla su 1980-ih. Tokom svoje istorije, kompanija je bila u vlasništvu više drugih proizvođača automobila, uključujući Daewoo, SAIC i Mahindra & Mahindra, prije nego što ju je kupila KG Group.