Data koncesija za istražne bušotine u Obudovcu

BiH

Vlada Republike Srpske odobrila je kompaniji „Jadran-Naftagas“ registrovanoj u Banjaluci da iz istražne bušotine u Obudovcu kod Šamca uzme 4.800 kubnih metara nafte i ispita kvalitet i hemijsko tehnološke karakteristike.

Ovo je drugi put u posljednjih sedam mjeseci da Vlada odobrava koncesionaru eksploataciju ove mineralne sirovine. U junu prošle godine po istom osnovu su dobili dozvolu da izvade 5.000 kubnih metara.

U odluci Vlade se navodi kako je koncesionar dužan da plati pet posto od prihoda ostvarenog korištenjem uzetih količina, a da dokaz o uplati dostavi Ministarstvu energetike i rudarstva, uz zahtjev za reviziju elaborata o rezervama.

– Koncesionar „Jadran-Naftagas“ d.o.o. Banja Luka obavezuje se da u toku izvođenja detaljnih geoloških istraživanja vodi evidenciju o izvađenim količinama sirove nafte i da izvađene količine sirove nafte prikaže u godišnjem izvještaju i elaboratu o rezervama – navodi se u odluci Vlade RS-a.

Kako je to jednom ministar energetike i rudarstva Petar Đokić kazao, podaci i rezultati istraživanja do kojih se dođe neće se objavljivati u javnosti sve dok čelni ljudi “Jadran-Naftagasa” ne odluče drugačije.

Preduzeće “Jadran-Naftagas” su osnovali Naftna industrija Srbije i “Zarubežnjeft” koji se kasnije povukao. Većinski vlasnik Naftne industrije Srbije je ruska kompanija Gasprom. Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa sa Vladom Republike Srpske potpisan je 2011. godine na 25 godina.