DRAGAN ČAVIĆ: U 2022. dobit Elektrokrajine 605.000 KM

BUSINESS KLUB

Uspješno realizovani proces reorganizacije, finansijskog restrukturiranja i rezanja neproduktivnih troškova omogućio je da ukupni rashodi budu smanjeni za 18,1 odsto. Značajno smanjenje broja radnika, čime je napravljena milionska ušteda omogućilo je da se povećaju plate, kako bi se zaustavio odliv deficitarnog kadra

piše SVJETLANA IVANOVIĆ      foto ZIPA Photo/ Borislav ZDRINJA

Preduzeće Elektrokrajina Banjaluka je prošlu godinu okončala sa neto dobiti od 605.228 KM zahvaljujući preduzetim mjerama na uspostavi efikasnije organizacije i finansijske stabilizacije. Dragan Čavić, direktor Elektrokrajine, ocijenio je da ostvareni profit potvrđuje da su poslovanje uspješno prilagodili okolnostima značajnog gubitka poslovnih prihoda zbog prestanka djelatnosti prodaje električne energije od prvog aprila 2021. godine.

Upravo iz navedenog razloga su, kako ukazuje, ukupni prihodi preduzeća u 2022. u odnosu na prethodnu godinu smanjeni za 13,7 odsto, na 132,2 miliona KM, dok su rashodi sa druge strane bili pritisnuti opštom inflacijom i neophodnim rastom plata radnika.

– Uprkos tome, uspješno realizovani proces reorganizacije, finansijskog restrukturiranja i rezanja neproduktivnih troškova, omogućio je da ukupne rashode smanjimo za čak 18,1 odsto, na 130,4 miliona KM, što nam je i donijelo pozitivan finansijski rezultat – istakao je Čavić.

Elektrokrajina brine o mreži dužine 24.000 kilometara i 4.500 trafostanica,  a značajan dio mreže, posebno u ruralnim i šumsko-planinskim krajevima, zahtijeva potpunu rekonstrukciju

On je podsjetio da je Elektrokrajina u procesu uspostave nove organizacije, između ostalog, smanjila broj zaposlenih za 30 odsto, sa 1.908 na 1.324, sa čime je poboljšana struktura radne snage uz ostvarene višemilionske uštede na platama.

– Značajno smanjenje broja radnika omogućilo nam je, takođe, da povećamo plate u namjeri da zaustavimo odliv deficitarnog tehničkog i drugog stručnog kadra. Prosječna plata je od marta 2019. godine, kada sam došao na čelo preduzeća, pa do januara ove godine, povećana sa 986 KM na 1.443 KM, odnosno za 457 KM ili 46 odsto.

Kada je riječ o aktivnosti na unapređenju kvaliteta isporuke električne energije, u Upravi Elektrokrajine ukazuju da su u distributivnu mrežu i druge razvojne projekte u prošloj godini uložili 31 milion KM, dok su distributivni gubici smanjeni za 6,8 odsto.

– Sagledajući protekle nepune četiri godine, od kako se nalazim na čelu preduzeća, investirali smo skoro 100 miliona KM. Za to vrijeme je izgrađeno i sanirano više od 1.400 kilometara vodova i 470 trafostanica, što je maksimum u okviru naših regulisanih prihoda od mrežarine.

Napominjući da Elektrokrajina brine o mreži dužine 24.000 kilometara i 4.500 trafostanica, Čavić je rekao da značajan dio mreže, posebno u ruralnim i šumsko-planinskim krajevima, zahtijeva potpunu rekonstrukciju, što bi uz neophodnu digitalizaciju distributivnog sistema zahtijevalo investicije koje se mjere stotinama miliona KM.

– Suštinski se javlja potreba za kreiranjem programa sveobuhvatne rekonstrukcije distributivne mreže u Republici Srpskoj koji bi se finansirao i iz drugih javnih izvora, a ne samo iz prihoda distributivnih preduzeća koja evidentno nisu dovoljna – zaključio je Čavić.