Vrhovac i Gujon potpisali Memorandum o saradnji

BUSINESS KLUB

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije potpisale su danas Memorandum o saradnji, čiji je cilj ekonomsko osnaživanje ruralnih sredina u Republici Srpskoj i povratničkih opština u FBiH.

Namjera uspostavljanja saradnje dvije institucije je zajednički rad na projektima razvoja lokalnih zajednica i jačanje ranjivih i socijalno osjetljivih grupa stanovništva u lokalnim sredinama.

Memorandum su potpisali Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRBRS i Arno Gujon, v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koja djeluje u sklopu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Memorandum je potpisan u sjedištu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u Banjoj Luci.

IRBRS je od 2014. godine, putem sedam godišnjih ciklusa finansiranja, realizovala 64 projekta u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

V.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac objasnio je da ukupna vrijednost projekata iznosi 8,1 miliona KM, od čega je 5,1 miliona KM obezbijeđeno putem Finansijskog mehanizma. Preostali iznos osigurali su korisnici kroz sufinansiranje projektnih aktivnosti. U toku je realizacija 8. godišnjeg ciklusa Finansijskog mehanizma, kojim je odobreno finansiranje pet projekata lokalnih zajednica, ukupne vrijednosti od oko 700.000 KM, od čega bespovratna sredstva Mehanizma iznose 400 hiljada KM.

S obzirom na to da područja djelovanja Finansijskog mehanizma odgovaraju i prioritetima i politikama djelovanja Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je rekao da su oni spremni da podrže i učestvuju u daljem sprovođenju projekta Finansijskog mehanizma.

Prvi javni poziv za projekte trebalo bi da bude raspisan u septembru, za šta bi Uprava izdvojila 100.000 evra. Namjera je da Uprava i IRBRS učestvuju u jednakom iznosu, što praktično znači duplo više novca za realizaciju.

Gujon je podsjetio da već postoji dobro iskustvo sa pilot projektima za održivi razvoj koji je Uprava pokrenula prije dvije godine.

-U Bosanskom Petrovcu smo podržali stočare kojima smo obezbijedili steone junice, a podržali smo i poljoprivrednike u Posavini i pčelare u Grahovu obezbjeđujući im pomoć u mehanizaciji. Možemo, jednako uspješno, da zajedno sa IRBRS nastavimo ulaganje u slične projekte u Republici Srpsko – rekao je Gujon.

On je rekao da je ovim projektima poboljšan kvalitet života onih koji su dobili pomoć i da je stanovništvo dobilo podstrek da živi od svog rada i svojih ruku.

-Predsjednici Republike Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su zacrtali pravac saradnje, mi ga pratimo. Važno nam je da Srbija i Republika Srpska sarađuju, a pomoć domaćinstvima je jedan od najkonkretnijih primjera- rekao je Gujon