Delegacija IRBRS na Godišnjem investicionom sastanku u Abu Dabiju

BUSINESS KLUB

Delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, koju predvodi v.d. direktora Dražen Vrhovac, učestvuje na Godišnjem investicionom sastanku „AIM Global 2023“ (Annual Investment Meeting – AIM) u Abu Dabiju, koji se održava od 8. do 10. maja.

Vrhovac je rekao da je ovaj događaj idealna prilika da IRBRS predstavi investicione potencijale, mogućnosti i projekte Republike Srpske, kako raznim institucijama iz velikog broja zemalja svijeta, tako i velikom broju stranih privrednika koji aktivno učestvuju.

-Takođe, ovo je idealna prilika i da u svjetlu globalnih dešavanja i kriza izazvanih pandemijom, inflacijom, cijenama energenata, narušenih međunarodnih odnosa, ali i razvojem vještačke inteligencije i uvođenjem novih tehnologija u sistem proizvodnje vidimo kako strani privrednici razmišljaju, kakvi su im planovi za buduća ulaganja i u kom pravcu u narednom periodu će se kretati međunarodne investicije kako bismo mogli da se za njih sistemski pripremimo- rekao je Vrhovac.

AIM je vodeća svjetska investiciona platforma za kreiranje poslovnih ideja širom svijeta. Namjera ove platforme je da podstakne pozitivnu transformaciju stvaranjem mogućnosti za ulaganja, podržavanjem solidarnosti i razvojem ekonomskih odnosa među narodima, kao i suočavanjem sa globalnim iskušenjima koja imaju dubok uticaj na ekonomski rast. Godišnji susreti u okviru ove platforme prilika su da se odgovori na glavne izazove sa kojima se zemlje suočavaju na putu razvoja, te da se razgovara o trendovima ulaganja i strategijama koje se mogu iskoristiti za maksimalno izvlačenje potencijala svakog preduzeća, s ciljem podsticanja ekonomskog napretka zemlje i regiona.

Krajem prošle godine organizatori 12. po redu Godišnjeg investicionog sastanka „AIM Global 2023“ uputili su poziv IRBRS da učestvuje na navedenom događaju. Pozivu za ovaj događaj prethodio je ostvaren kontakt sa predstavnicima UAE Chambers u septembru prošle godine u Solunu, na 86. međunarodnom sajmu, na kojem je IRBRS predstavljala potencijale za ulaganja u Republici Srpskoj.

Prvi Godišnji investicioni sastanak održan je 2011. godine. U međuvremenu je izrastao u događaj na kojem učestvuju predstavnici 174 zemlje, sa više od 20.000 učesnika i koji okuplja inovatore i lidere globalne ekonomije. Na ovogodišnjem AIM Global tehnološke inovacije i investicije zauzimaju centralno mjesto, jer potreba za inovacijama postaje neophodna kako bi preduzeća i privreda bile u toku sa stalnim promjenama.

Godišnji investicioni sastanak (AIM) je investiciona platforma koja ima za cilj da pomogne zemljama u razvoju da privuku strana direktna ulaganja i obezbijedi okvir za globalnu razmjenu o ključnim principima na kojima se zasnivaju međunarodne investicione politike, strategije i prakse za održivi razvoj radi postizanja pametnog i inkluzivnog globalnog rasta.