APIF: Novoosnovano 119 privrednih društava više nego lani

BUSINESS KLUB
Vršilac dužnosti direktora Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ Blaško Kaurin izjavio je u intervjuu Srni da je u Republici Srpskoj u ovoj godini novoosnovano 675 privrednih društava, što je za 119 više nego u istom periodu lani, od kojih je najviše, 97 registrovano za proizvodnju električne energije.

“Takođe su tu i novoregistrovana 33 privredna subjekta za savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljenje, 31 za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, 29 za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, dok su za drumski prevoz rove i računarsko programiranje registrovana po 24 privredna društva”, rekao je Kaurin.

On je dodao da je prošle godine najviše registrovanih preduzeća bilo za proizvodnju električne energije, te za savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljenje.

“Istovremeno, 196 stranih osnovača osnovalo je 145 privrednih društava, dok je u istom periodu prošle godine 167 stranih osnivača osnovalo 166 privrednih društava”, istakao je Kaurin.

Kaurin je rekao da je ove godine najviše subjekata 275 registrovano u Banjaluci. Zatim slijede drugi gradovi u Srpskoj kao što su Bijeljina, gdje je osnovano 71 privredno društvo, 25 u Doboju, te po 23 u Istočnom Novom Sarajevu i Trebinju.

“Ako ove podatke uporedimo sa istim periodom prošle godine, vidjećemo da je od 1. januara prošle godine najviše novoosnovanih subjekata takođe bilo u Banjaluci, njih 239, Bijeljini 61, Prijedoru 26, Gradišci 18, Trebinju 17, Doboju i Laktašima po 16 privrednih subjekata”, dodao je Kaurin.

Kaurin je naglasio da je zanemariv broj onih koji provjeravaju bonitet poslovnih partnera, što pokazuje i dalje mali broj upita za ovu vrstu provjere.

“Agencija konstantno preporučuje da se prije donošenja poslovnih odluka i sklapanja poslova, kao i tokom poslovanja ispita bonitet poslovnih partnera”, rekao je Kaurin.

On je potsjetio da ocjena kreditnog boniteta predstavlja ocjenu sposobnosti izmirenja obaveza privrednog društva o roku dospjeća, utvrđenu na osnovu posebnog modela vrednovanja finansijskih principa poslovanja privrednih društava, zasnovanog na primjeni finansijske analize i statističkog monitoringa.

“Iako se u modernom poslovanju u razvijenim zemljama podrazumijeva provjera boniteta potencijalnog poslovnog partnera, kod nas ta praksa, očito, još nije zaživjela. Zbog toga se poslovni subjekti izlažu riziku u sklapanju poslova, a to dalje može da dovede do nenaplativih potraživanja i problem likvidnosti poslovanja”, konstatovao je Kaurin.

Kaurin je naveo da je od aprila prošle godine zajednička regionalna platforma privrednih registara BIFIDEKS, koja je u funkciji analitike poslovnih i finansijskih podataka o privrednim društvima u regionu Zapadnog Balkana,a čija je članica i APIF, dostupna za korišćenje u punom kapacitetu.

On je rekao da ta platforma omogućava pristup svim statusnim i finansijskim podacima 1,5 miliona pravnih i fizičkih lica iz zvaničnih registara u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

“Preko ove platforme korisnici mogu da analiziraju cijelo tržište u regionu po različitim industrijama i njihovim finansijskim parametrima, kao i da porede finansijske performanse različitih kompanija“, naveo je Kaurin.

Prema njegovim riječima, takođe je omogućena i integralna informacija o povezanosti fizičkih i pravnih lica u regionu.

“Podaci se dobijaju u realnom vremenu iz zvaničnih baza podataka registara i dostupni su na svim zvaničnim jezicima i engleskom, dok je finansijska analitika omogućena takođe u valutama u upotrebi u regionu, kao i u evrima”, dodao je Kaurin.

On je naveo da BIFIDEKS omogućava i notifikacije zainteresovanih korisnika kada se u zvaničnim registrima evidentira bilo koja promjena kod kompanije i njenih ovlašćenih lica.

“Uz regionalno povezivanje svojih podataka kroz BIFIDEKS platformu, Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge nastavlja sa unapređenjem usluga svojim korisnicima kroz dalju digitalizaciju i uvođenje novih servisa za biznise u Republici Srpskoj“, naglasio je Kaurin.