Švajcarci tvrde da su stabilizovali bankarski sistem

Banke

UBS u petak je saopštio da je okončao ugovor o zaštiti od gubitka od 9 milijardi švajcarskih franaka (10,27 milijardi dolara) i 100 milijardi švajcarskih franaka za zaštitu javne likvidnosti koje je postavila švajcarska vlada kada je u martu preuzela rivalski “Credit Suisse”.

UBS je saopštio da je odluka uslijedila nakon „sveobuhvatne procjene“ neosnovne imovine “Credit Suisse” koja je bila pokrivena mjerama podrške likvidnosti.

“Ove mjere, zajedno sa intervencijom UBS-a, doprinijele su stabilizaciji Credit Suisse-a i finansijskoj stabilnosti u Švajcarskoj i globalno“, navodi se u saopštenju UBS-a.

“Credit Suisse” je takođe u martu u potpunosti otplatio zajam za hitnu pomoć likvidnosti od 50 milijardi švajcarskih franaka Švajcarskoj nacionalnoj banci, dok je Credit Suisse kolebao nakon kolapsa povjerenja akcionara i investitora, potvrdio je UBS.

“Ove mjere, koje su stvorene po vanrednom zakonu da bi se očuvala finansijska stabilnost, tako će prestati da postoje, a Konfederacija i poreski obveznici više neće snositi nikakve rizike koji proizilaze iz ovih garancija“, navodi se u saopštenju švajcarske vlade u petak.

Konfederacija je, prema tim podacima, zaradila oko 200 miliona franaka na garancijama.

Švajcarsko savezno vijeće planira da u parlamentu podnese prijedlog zakona o uvođenju blokade javne likvidnosti (PLB) prema redovnom zakonu, dok se nastavlja rad na „sveobuhvatnoj reviziji regulatornog okvira „preveliki da bi propali“.