Svijetu prijeti nestašica litijuma već 2025. godine

Svijet

Svijet bi se uskoro mogao da se suoči s nestašicom litijuma zbog velike potražnje za ovim metalom, a neki analitičari očekuju da će se to desiti već 2025. godine.

BMI, istraživačko odjeljenje njujorške agencije Fitch Solutions, u nedavnom izvještaju je zaključilo da će nestašica litijuma nastati već za dvije godine zbog velike kineske potražnje, prenosi CNBC.

– Očekujemo da će kineska potražnja za litijumumom za električna vozila od 2023. do 2032. godine porasti u prosjeku za 20,4 posto godišnje – navedeno je u izvještaju.

Proizvodnja litijuma u Kini će u istom periodu porasti u prosjeku za šest posto, što ne može zadovoljiti ni trećinu potražnje.

U svijetu je 2021. godini proizvedeno 540.000 tona litijuma, a Svjetski ekonomski forum (WEF) prognozira da će globalna potražnja za litijumom u 2030. godini biti preko tri miliona tona.

– Vjerujemo da će u svijetu nastupiti nestašica litijuma. Naravno, predviđamo rast ponude, ali će potražnja rasti mnogo bržim tempom – izjavila je direktorica Deutsche Bank za istraživanje litijuma i čiste tehnologije Corinne Blanchard.

Predviđa “mali deficit” ekvivalenta litijum-karbonata (LCE) između 40.000 i 60.000 tona do kraja 2025. godine, ali smatra da će na kraju 2030. godine ovaj deficit biti već 768.000 tona LCE-a.

Drugi analitičari ne vide da će svjetski deficit litijuma doći tako brzo, ali ipak predviđaju manjak do kraja decenije. Prema podacima kompanije Refinitiv, u svijetu trenutno postoji samo 101 rudnik litijuma, prenosi Tanjug.