OnlyFans prošle godine prihodovao četiri milijarde dolara

Finansije

Platforma OnlyFans, koja omogućava ljudima da gledaju sadržaje za odrasle “iz kućne radinosti” ali i seksualnim radnicima da zarađuju tako što će na njoj objavljivati svoje fotografije i snimke, prošle godine je zaradila skoro četiri milijarde dolara zahvaljujući koroni.

Da podsjetimo, ova platforma je napravljena 2016. godine i od tada korisnicima koji plaćaju pretplatu nudi mogućnost da gledaju sadržaje koje objavljuju seksualni radnici ali i osobe drugih zanimanja koje na ovaj način žele da dopune kućni budžet. Na njoj i muzičari i fitnes instruktori nude svoje sadržaje, ali u manjem obimu.

Oni koji objavljuju svoje sadržaje zarađuju na više načina: od mjesečne pretplate svojih fanova ali i kroz bakšiš ili kroz uslugu “plati pa gledaj”. Sama platforma zarađuje tako što od njih uzima proviziju od 20 odsto.

OnlyFans je stekao ogromnu popularnost (220 miliona korisnika) tokom pandemije korona virusa zato što su ljudi više vremena provodili u svojim kućama. Dakle nisu u velikoj mjeri posjećivali striptiz klubove i druga mjesta na kojima mogu dobiti ovakve sadržaje. Zato je prošle godine prihodovao skoro četiri milijarde dolara, od čega mu je profit prije oporezivanja iznosio 433 miliona. U 2020. profit mu je bio 61 milion dolara.

Međutim, osim zarade, stekao je i mnoštvo kritičara koji ga optužuju da ne radi dovoljno da bi sprečio prikazivanje sadržaja za odrasle koje objavljuju maloletna lica.