Banke nude bonuse i slobodne dane za mentalno zdravlje zaposlenih

LIFE

Britanska multinacionalna investiciona banka Barclays sugerisala je svom mlađem osoblju da uzima slobodne subote i da rezerviše najmanje dva petodnevna odmora godišnje, kako bi izbjegli premor i sagorijevanje na poslu. Prema navodima medija banka je pozvala analitičare i saradnike da ne rade od petka u 21 sat do nedjelje u devet, osim u neizbježnim situacijama.

Rukovodstvo banke navodi da izmene ritma rada izražavaju kulturu brige za mentalno zdravlje zaposlenih. “Dinamika rada od kuće, izolacija su izazovi kojih smo svesni i želimo da na njih odgovorimo pažljivo i empatično, kako bismo na odgovarajući način osigurali mentalno zdravlje našeg tima“, navodi Barclays, a prenosi PersonnelToday.

Radna kultura u bankarskom sektoru našla se nedavno u fokusu javnosti kada su bankari Goldman Sachsa zaprijetili da će napustiti posao, jer su radili u proseku 95 sati nedjeljno, tražeći da se uslovi poprave. Banka je tada preduzela korake za rješavanje premora zaposlenih. Kanadske banke ponudile su zaposlenima da uzmu slobodan dan ukoliko se osjećaju premoreno.

Iako je pandemija sve učinila osjetljivijim na žalbe osoblja, Bloomberg ocjenjuje da se poslovna kultura u investicionim bankama vjerovatno neće značajno promijeniti. Prethodna obećanja o promjeni prakse nisu se ostvarila ni posle smrti prekomjerno angažovanog pripravnika Bank of America Corp. 2013. godine, koji je radio neprekidno 72 sata prije nego što je preminuo.

Iskustvo sa Wall Streeta je da novac liječi sve, pa uprkos tome što reaguju na žalbe svojih zaposlenih, bankari su podigli visinu novčane nadoknade za najmlađe osoblje u Bank of America, Jefferies Financial Group Inc. i Credit Suisse Group AG. Ipak, oni se ne mogu mjeriti sa privatnim investicionim fondom Apollo Global Management Inc. koji je odriješio kesu na staromodan način, da bi privukao najbolje kandidate, kako navodi EfinancialCareers.

Business Insider izvijestio je u martu da je Apollo ponudio svojim mladim njujorškim saradnicima bonuse od 100.000 dolara, 150.000 i 200.000 za prvu, drugu i treću godinu zaposlenja. Prethodno je sedmoro od 30 zaposlenih napustilo posao žaleći se da su morali da rade i po 20 sati dnevno. Osnovne godišnje plate najmlađih stručnjaka su oko 450.000 dolara. Činjenica da je Apollo  ponudio zaposlenima više novca umjesto slobodnih dana, terbalo bi da bude dokaz da im dobro ide posao.

Kompaniji Amazon nikada nije išlo bolje, nego od kada je počela pandemija. Prihodi su višestruki, a osnivač kompanije Džef Bezos dominira kao najbogatija osoba na planeti. Dok je profit kompanije vrtoglavo rastao od zaposlenih se tražila sve veća brzina. Dženifer Bates zaposlena u Amazonu svjedočila je prošlog mjeseca u američkom Senatu o uslovima rada. Rekla je da su smjene bile preduge, da je tempo bio “super brz“, kao i da je stekla utisak da Amazon smatra da je zaposleni “druga mašina“, prenio je S&PGlobal.

“Moj radni dan je kao devetosatni intenzivan trening svakoga dana i prati se svaki naš pokret. Naučila sam da ako radim presporo ili imam previše vremena izvan zadataka da mogu da budem disciplinovana ili čak otpuštena“, navela je Bates uoči saslušanja u senatskom Odboru za budžet pod nazivom “Kriza nejednakosti u prihodima i bogatstvu u Americi“. U toku je udruživanje u sindikat Amazona širom SAD koje bi trebalo da im pomogne u borbi za bolje uslove rada.

Rastuća nejednakost postala je tema koju je teško ignorisati, pa je američki Nacionalni odbor za radne odnose nedavno naložio izvršnom direktoru kompanije Tesla Ilonu Masku da izbriše objavu sa mreže Twitter iz 2018. godine u kojem je prokomentarisao otpuštanje jednog sindikalnog aktiviste, kojeg istovremeno mora da vrati na posao. Tesla je takođe u obavezi da nadoknadi otpuštenom trogodišnje zarade, beneficije i nepovoljne poreske posljedice koje su proistekle iz otpuštanja.

Izvor: Biznis.rs